Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fosil koji menja sve što naučnici znaju o ranoj evoluciji morskih gmizavaca - bio je veličine čoveka i ima je oklop

Novootkrivena vrsta je najverovatnije dokaz da su čitave porodice morskih gmizavaca pogrešno klasifikovane.

 paleontologija_785042422.jpg Izvor: Shutterstock / ilustracija

Porodica Saurosphargidae predstavlja specifičnu grupu morskih gmizavaca sa oklopom. Njihovi najstariji fosili su datovani u period od oko 245 miliona godina, tj. srednji trijas. Međutim, kada je prvi put delimično otkriven fosilni ostatak Prosaurosphargis yingzishanensisasu-a, tokom 2019. godine u kamenolomu u Hubeju, postavilo se pitanje da li je upravo otkriven njihov direktan predak. 

Naime, P. yingzishanensisasu je imao dužinu tela do 1,5 m i bio je prekriven krljuštima koja se i danas mogu naći kod mnogih gmizavaca i smatra se jednim od najvećih morskih predatora u periodu od pre 250 miliona godina. 

Morski gmizavac povezan sa krokodilima i pticama

Paleobiolog Andžej Volnjevič  sa Tehnološkog univerziteta u Kini i autor studije ističe da on, kao i njegove kolege čak ni danas ne znaju da li je on bio predak kasnijih saurosfargida, ili možda čak skroz odvojena loza. Ali nakon analize njegovog fosilnog ostatka pojavila se sumnja da je čitava porodica pogrešno klasifikovana.

Naime, bliski rođaci saurosfargida su morski gmizavci iz porodice Sauropterygia, kojima pripadaju i pleziosaurusi. Istraživači su sada primetili dosta sličnosti između njih i P. yingzishanensisasu-a, drugim rečima, postoji mogućnost da su svi oni povezaniji nego što se ranije mislilo. Ali i sa grupom Archelosauria kojima pripadaju ptice i krokodili. 

Predložena je i reklasifikacija saurosfargida u potklasu Sauropterygia, od strane autora rada. 

Što se tiče oklopa i njihove raznovrsnosti unutar ove grupe, oni su naučnicima otkrili kako su bili ključni za život u plitkim staništima. Osim što im je pružao zaštitu, on ih je dodatno opterećivao i omogućavao im da potonu na morsko dno gde je izbor hrane bio raznovrsniji. 

Naučnici se sada nadaju da će na mestu na kom je otkriven fosil P. yingzishanensisas, otkriti nove primerke koji će im pomoći da razreše ovu zamršen paleontološku debatu i otkriju istinu o njihovoj evoluciji. 

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Evolutionary Biology. 

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:11
Pecanje krokodila
Izvor: Tiktok/kduncan69
Izvor: Tiktok/kduncan69

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka