Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Edvard Makazoruki iz trijasa: Mali predator sa dugim kljunom i kandžama koje su imale specijalnu namenu

Naučnici objašnjavaju d aih zbog svojih dugih kandži podseća na Edvarda Makazorukog.

 Edvard Makazoruki iz trijasa-0797673429.jpg Izvor: Profimedia

Prilikom iskopavanja na farmi pirinča u južnom Brazilu, paleontolozi su došli do nalaza za koji se ispostavio da je do sada neotkrivena vrsta. Naime, pronašli su fosilne ostatke stvorenja koje je živelo pre otprilike 230 miliona godina, sa velikim kljunom i kandžama.

Vođa tima i paleontolog Rodrigo Miler sa Federalnog Univerziteta Santa Marija u Brazilu tvrdi da su njegove neobično duge kandže najverovatnije služile da se penje na drveće, ali i za hvatanje i komadanje plena. 

Edvard Makazoruki iz trijasa

Naučnog imena Venetorapter gassenae, stvorenje je prema tvrdnjama naučnika živelo tokom trijasa. Pored spomenutih kandži koje su najverovatnije imale više funkcija, on je imao i dugačak, oštar kljun koji je koristio za "uvlačenje" insekata, manjih životinja, ali i voća i druge hrane.

Detaljne analize skeletnih ostataka su otkrile da je najverovatnije bio visok oko 70 cm i dug oko 1 m, takođe i da je u pitanju bila odrasla jedinka na osnovu karakteristika skeleta. Što ga je svrstalo u grupu gmizavaca poznatih i kao lagerpetidi, za koje je utvrđeno da su bili preci pterosaurusa. 

"Izdužene kosti šake podržavaju krila kod pterosaurusa, tako da V. gassenae najverovatnije predstavlja prelaz lagerpetida ka pterosaurusima", otkrio je Miler. Ipak, on dodaje da bi za konačan zaključak bila potrebna dodatna istraživanja, kao i više skeleta ove vrste - na osnovu čega bi moglo da se kaže i šta je ovo stvorenje jelo, kako je tačno izgledalo i u kakvom okruženju je živelo. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka