Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dinosaurus i sisar isprepletani u borbi za život: Fosil koji preispituje sva dosadašnja verovanja o lovu u kredi

Fosil otkriven u Kini, dovodi u pitanje ranije mišljenje paleontologa, kako su tadašnji sisari bili samo plen dinosaurusima.

 Praistorijska bitka-0790020293.jpg Izvor: Profimedia

Nevezano za vrstu, dužinu kandži ili jačinu ugriza, dinosaurusi su bili neprijatelji kojih se trebalo bojati. Međutim, da to nije bilo uvek tako i da su neke druge životinje znale da se upuste u borbu sa njima otkriva jedan neobičan fosil otkriven u Kini tokom 2012. godine.

U fosilu se nalaze ostaci Repenomamus robustus-a, stvorenja nalik mački i Psittacosaurus lujiatunensis-a, dvonožnog dinosaurusa biljojeda sa kljunom - veličine psa, zamršenih u borbi. Jasno je vidljivo da su se zubi sisara nalazili zariveni u prostoru u kom se nalaze rebra dinosaurusa, dok šapama pridržava plen u pokušaju da što jače stegne vilicu i rani ga. 

Datovan u period od pre 125 miliona godina, tačnije u vreme donje krede, prema mišljenijima stručnjaka ovaj nalaz revidira ranije mišljenje kako su sisari iz tog perioda bili samo plen dinosaurusima. 

"Ovaj novi fosil nas uči da u ’dobu dinosaurusa’ oni nisu uvek bili kraljevi. Čak i manji sisari su za njih predstavljali pretnju, što je nagovestilo njihov uspon ka potpunoj dominacije u periodu nakon Velikog izumiranja," objasnio je koautor studije Džordna Malon iz Kanadskog muzeja prirode. 

Detaljnijom analizom fosila, paleontolozi su zaključili da su životinje u trenutku borbe bili mladunci, ali i da je ovaj praistorijski dvoboj prekinula prirodna katastrofa - koja je na kraju i dovela do njihove smrti i "konzervacije". Pretpostavka je da je sisar lovio dinosaurusa koji je bio već oslabljen i ranjiv, ali ne otpisuju mogućnost da je ovo bilo njegov redovan plen, jer je poznato da i danas neke životinje iz roda mačaka love životinje veće od njih samih. 

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Scientific Reports.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

V.d.Raka iV.A.Lucky

Фосили уживају велики углед у земљи !

Najnovije

Priroda

Nauka