Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na Groblju dinosaurusa otkrivena nova vrsta: Zašto su mu naučnici dali ime po starorimskom božanstvu transformacije?

U haotičnom svetu suočenom sa klimatskim promenama , dinosaurusi su morali da se prilagođavaju novonastaloj situaciji. Zubi novootkrivene vrste, sada rasvetljuju na koji način su oni to radili.

 Juta Groblje dinosaurusa-0550531564.jpg Izvor: Profimedia

Pre oko 100 miliona godina, globalne temperature su bile dosta više nego danas. Razlog za to je bila vulkanska aktivnost koja je dovela do klimatskih promena, porasta nivoa mora i promena pejzaža. Ovo je sve uticalo i na živi svet, između ostalih i na dinosauruse koji su odjednom morali da se bore za hranu i teritorije. 

Naučnici su sada otkrili jedan od najslikovitijih primera koji otkriva sve nedaće sa kojima su se ove izumrle životinje borile, i to u fosilnom zapisu Iani smithi, iskopanog u tzv. Groblju dinosaurusa u formaciji planine Kedar u Juti, SAD-u. 

Borba za opstanak

Paleontolozi sa Državnog univerziteta Severne Karoline iskopali su dobro očuvan skelet mladunca spomenutog dinosaurusa - inače biljojeda - i otkrili da su njegove čeljusti prepune džinovskih zuba imale i do 12 grebenova. Neubičajena nalaz koji je ukazivao samo na jedno - bio mu je potreban svaki dodatni greben kako bi lakše kidao biljni materijal Severne Amerike tokom krede. 

Razlog pojave ove neuobičajene karakteristike su bile spomenute promene sa početka teksta, a koje su dovele do naglog bujanja vegetacije. Što je primoralo I. smithi da im se prilagodi, a sve ovo je inspirisalo naučnike da mu daju latinsko ime koje ima veze sa starorimskim Janusom, bogom tnasformacija i promena, novih početka i završetaka.

"Znali smo da nešto slično živi u ovom ekosistemu jer su izolovani zubi iskopani na nekolik mesta, ali nismo očekivali da ćemo naići na tako prelep skelet", rekao je koautor studije, paleontolog Lindzi Zano sa Državnog univerziteta Severne Karoline.

Rezultati istraživanja su objavljeni u PlosONE. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka