Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Njegovi zubi su izgledali kao šestougaoni ključ: Otkrivena nova vrsta izumrlog morskog gmizavca - rođaka komodo zmajeva

Mozosaurusi su bili morski gušteri iz doba dinosaurusa, a naučnici su sada otkrili novu vrstu čije određene karakteristike - kako tvrde - nikada ranije nisu zabeležene u životinjskom svetu.

 Mesosauri-0596199927.jpg Izvor: Profimedia

Nazvanu Stelladens mysteriosus, za koju naučnici kažu da je imala jedinstven raspored zuba i oštrice na njima, što joj je omogućavali lakše da kida plen. Upravo oni su otkrili da je ovaj predator iz krede otkriven u Maroku, sasvim posebna vrsta jer je imao četiri ili šest nazubljenih grebena na njima - umesto dva koliko je uobičajeno za mezosaure.

"Ovo je bilo iznenađenje", rekao je dr Nik Longrič sa Univerzitetu Bat, koji je vodio studiju. "On nije kao bilo koji mosasaur, ili bilo koji gmizavac, čak ni bilo koji kičmenjak kojeg smo ranije videli." 

Nikada ranije viđeno

Sasvim je sigurno da ovakvi zubi nisu slučajnost, jer ih je otkriveno nekoliko. Ali iako oni ukazuju da je ova vrsta morskog gmizavca imala specijalizovanu strategiju lova i ishrane, ostaje nejasno šta je on u stvari jeo. Razlog za ovo leži u prostoj činjenici da naučnici ne mogu da uporede ove zube i vilicu sa bilo čim sličnim, stoga ne mogu da izvuku paralele.

"Moguće je da je imao jedinstven način ishrane, ili da je možda živeo u ekološkoj niši koja danas jednostavno ne postoji. Zubi izgledaju kao vrh šestougaonog ključa," otkriva Longrič.

Međutim, ono što je sigurno jeste da oni nisu bili dovoljno jaki kako bi zgnječili na primer oklopljene životinje, s druge strane kako su u kredi živele mnoge nama danas neobična životinje, na njegovom meniju je mogao da se nađe amonit, beleminit ili riba. 

Suživot sa dinosaurusima

Mozasaurusi su živeli pored dinosaurusa, ali oni to nisu bili. Oni su bili džinovski gušteri, rođaci komodo zmajeva, zmija i iguana, tj. svih onih gmizavaca prilagođenih za život na moru. Evoluirali su u zasebnu granu pre oko 100 miliona godina, ali njihovo postojanje je okončano nakon udara asteroida u Jukatan, pre 66 miliona godina.

Na osnovu fosilnih ostataka mozosaura, paleontolozi su zaključili kako su oni brzo evoluirali tokom nekoliko desetina miliona godina postojanja - ali i da su nestali na svom vrhuncu.

Kako je ovo treća novootkrivena vrsta samo ove godine untar roda, sumnja se da postoji još mnogo neotkrivenih vrsta koje još jednom potvrđuju koliko je raznolikost tokom perioda krede bila velika. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nepoznati

Steta sto je izumro-mozda bi postao nova vrsta,narocito onaj cetvozubni (ej:cetvozubni!).Bas me interesuje sta je jeo...

Najnovije

Priroda

Nauka