Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mali, ali okrutan predator: Otkriven fosil morskog škorpiona starog 445 miliona godina

Paleontolozi u Kini su otkrili fosil do sada nepoznate vrste morskog škorpiona, za koga sumnjaju da je najstariji iz svoje loze.

 Morski škorpion-0102529649.jpg Izvor: Profimedia / ilustracija

Istraživači iz Kine i Ujedinjenog Kraljevstva otkrili su fosile ranije nepoznatog euripterida - morskog škorpiona, starog 445 milona godina u istočnoj kineskoj provincije Džeđijang. On se smatra se najranijim zabeleženim u ovoj zemlji, iako je neuporedivo manji u odnosu na neke njegove mlađe srodnike.

Naime, prema proračunima ovaj euripterid sa paraboličkim štitom za glavu ili karpaksom je imao svega 15 cm. Ali i jednostavne dodatke sa strane i aerodinamično telo koje mu je pomagalo da lakše pliva. Međutim, iako je bio dosta manji i "lepšeg" izgleda kako tvrdi Vang Han, učesnik istraživanja - on bio okrutan okeanski predator.

Kako se nalazi u primitivnoj grupi zglavkara chelicerates-a, verovatno je da se i on hranio malim plenom, kao što su mekušci, rakovi i crvi. Naučnci ističu da je prilikom istraživanja oko njega neđena i nekolicina sunđera i beskičmenjaka koji ukazuju da je on živeo u dubokom moru - iako je ovo u suprotnosti sa prethodnim uverenjima kako su euripteridi isključivo stanovnici plićaka. 

"Ovaj fosil je važan zato što se radi o najstarijem morskom škorpinu nađenom u Kini, što nam pomaže da rasvetlimo ranu evoluciju prvih eureipterida." objasnio je dr Han Vang sa Instituta za geologiju i paleontologiju Nandžing i glavni autor studije.

Rezultati istraživanja su otkriveni u časopisu Journal of Paleontology.

Možda će vas interesovati i:


Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka