Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je izgledao predator pre 400 miliona godina? Tetrapod snažne vilice i oštrih zuba koji je gospodario močvarnim tlom

Imao je velike zube i oči i bio je prilagođen lovu na močvarnom tlu, paleontolozi otkrili kako je izgledao drevni mesožder koji je bio stanovnik naše planete mnogo pre dinosaurusa.

 Flora i fauna devona-0327872726 (1).jpg Izvor: Profimedia

Pre oko 400 miliona godina na Zemlji su po prvi put počeli da se pojavljuju tetrapodi, životinje koje po klasifikaciji spadaju u kičmenjake sa četiri noge. Kada i kako su tačno njihovi preci naselili kopno još uvek nije u potpunosti jasno, ali ono što je poznato jeste da je među njima živela i životinja koja je spadala u tetrapode, ali i da je njeno prirodno stanište bila voda. 

U pitanju je Crassigyrinus scoticus, stvorenje čiji fosili su nalaženi prethodnih godina. Međutim, zbog veoma loše očuvanosti kostiju lobanje, paleontolozi su dugo razmatali kako je ovaj primordijalni mesožder izgledao. Sada su uz CT skeniranje i 3D rekonstrukcije konačno uspeli da "spoje" sve te sitne delove i rekonstruišu njegov izgled i otkriju neke bitne informacije o njemu. 

Veliki zubi i snažna vilica...

Studija koju su sproveli naučnci sa Londonskog univerzitetskog koledža ukazuju da je drevna životinja imala ogromne zube i snažnu vilicu, kao i duguljasto tanko telo sa kratkim udovima. Drugim rečima podsećao je izgledom na moderne krokodile

"C. scoticusbi je bio dugačak oko dva do tri metra, što se smatra prilično velikim za to vreme", otkriva glavna autorka studije Laura Poro sa Londonskog univerzitetskog koledža. "Verovatno se ponašao slično modernim krokodilima i vrebao ispod površine vode služeći se snažanim ugrizom prilikom lova."

Pored toga, na osnovu anatomije njegovog tela i velikih očiju koje su mu pomagale da bolje vidi u mutnoj vodi je zaključeno da je bio prilagođen za lov na močvarnom tlu.

Ono što još uvek predstavlja misteriju jeste njegova njuška u kojoj je uočena praznina, a neke od hipoteza za sada govore o tome da je u tom delu bio smešten organ koji mu je pomagao da otkrije električna polja i na taj način uspešnije lovi ili možda Džejkobsov organ - kao kod zmija, koji služi za lakšu detekciju različitih hemikalija. 

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu  Journal of Vertebrate Palaeontology. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nepoznat

Jao,sto je lep! Steta sto je izumro-sigurno je imao tele-imuno sistem (a mora da je imao,jer su zrtve bolesne (predpostvljam)),a sada sta?Postavljamo imuno sistem koji traje 20 godina,a onda ponovo jer mikroorganizmi postaju otporni...

Najnovije

Priroda

Nauka