Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nalaz 11 pršljenova ihtiosaura koji su ukazivali da nešto nije kako treba - zbog njih se sada prepravljaju udžbenici

Nova otkrića sugerišu da su se ihtiosaurusi našli u moru mnogo pre nego što se mislilio.

 Ihtiosaurus-0443426585.jpg Izvor: Profimedia

Ihtiosaurusi su bili među prvim kopnenim životinjama koje su se prilagodile životu na otvorenom moru, te su razvili oblik tela sličan kao kod savremenih kitova. I dok su dinosaurusi lutali zemljom, oni su se nalazili na vrhu lanca ishrane u okeanima, dominirajući morskim staništima više od 160 miliona godina.

Prema paloeontološkim udžbenicima, gmizavci su se po prvi put našli na otvorenom moru nakon permskog masovnog izumiranja, koje je devastiralo morske ekosisteme i utrlo put za eru dinosaurusa. Sada su ove tvrdnje dovedene u pitanje na osnovu skupa fosila koje su 2014. godine naučnici sa Univerziteta Upsala, iskopali na arktičkom ostrvu Špicbergen.

Istraživači su identifikovali fosilne ostatke i čudne kosti vodozemaca pored 11 repnih pršljenova ihtiosaurusa. Ono što ih je najviše iznenadilo je da su ovi pršljenovi pronađeni u stenama koje su navodno bile prestare za ihtiosauruse. Štaviše, umesto da pripadaju skeletu nekog od vodozemnih predaka ihtiosaurusa, ovi pršljenovi su identični onima koje su imali geološki mnogo mlađi i evolutivno napredniji ihtiosaurusi.

S obzirom na procenjenu vremensku skalu evolucije okeanskih reptila, ovo potiskuje poreklo i ranu diverzifikaciju ihtiosaurusa, otkrivajući da su ove životinje verovatno ušle i evoluirale u morskom okruženju pre permskog izumiranja.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka