Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Privlačenje partnera, zastrašivanje, kopanje? Paleontolozi otkrili u koje svrhe su terizinosaurusi koristili kandže

Nova studija je uspela da dokaže kako najduže kandže u istoriji životinjskog sveta nisu služile kao oružje.

 therizinosaurus-0330148284.jpg Izvor: Shutterstock

KANDŽE diosaurusa su imale nekoliko osnovnih funkcija. Ili se bar tako mislilo dok svoje istraživanje nisu sproveli naučnici sa Univerziteta u Bristolu i Instituta za paleontologiju i paleoantropologiju kičmenjaka na Univerzitetu u Pekingu, koji su uspeli da dokažu kako su ih alvarezsaurusi i terizinosaurusi koristili i u neke skroz druge i neočekivane svrhe. 

Do ovog zaključka su došli kompijuterskim modelom zasnovanim na biomehanici, uz pomoć kog može da se identifikuje funkcija kandži dinosaurusa modelovanjem u tri dimenzije, a zatim i testiranjem njihove otpornosti na stres i napetost. A potom i testovima kombinovanja sa funkcijama kao što su vuča, bušenje i kopanje u poređenju sa savremenim životinjama čije su funkcije kandži dobro poznate.

"Terizinosaurusove dugačke, uske kandže su bile preslabe za borbu", objašnjava autor dr Čun-Či Liao. "Naša inženjerska simulacija pokazuje da ove kandže ne mogu da izdrže mnogo stresa."

Umesto toga ove najveće kandže koje su ikada postojale kod neke životinje koja je živela na Zemlji, su bile beskorisne u mehaničkom smislu. Tako da su evoluirale sa nekom drugom svrhom i to prema mišljenju stručnjaka, najverovatnije za potrebe seksualne selekecije - odrasli terizinosaurus je mahao kandžama da bi zastrašio konkurenta ili privukao ženke. S druge strane, alvarezsaurusi su svoje male, robusne i moćne kandže koje su koristili za kopanje mravinjaka i humki termita. 

Izumrle životinje kao što su alvarezsaurusi i terizinosaurusi su toliko neobične da ne postoji ni jedna slična moderna životinja. Na sreću, napredna tehnologija može pomoći naučnicima da simuliraju određene karakteristike izumrlih životinja, na osnovu principa inženjerstva i biomehanike. Ova studija veoma dobro pokazuje kako prirodna selekcija može dovesti do pojave specifičnih, ponekad veoma čudnih oblika živih bića, zaključak je autora rada. 

Istraživanje je objavljeno u časopisu Nature. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka