Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jedan od najvećih otisaka stopala dinosaurusa otkriven je slučajno! "Mislio sam da se radi o šali"

'Činilo mi se nemogućim da se samo šetala i naišla na ovako veliki otisak', rekao je paleontolog kada mu je javljeno za otkriće.

 Otisak stopala dinosaurusa Izvor: Shutterstock

NA BRITANSKOJ "obali dinosaurusa" nedavno je pronađen otisak rekordne veličine ove davno izumrle vrste. Otisak stopala iz perioda jure, dugačak gotovo jedan metar, najveći je te vrste otkriven u okrugu Jorkšir. Duž obale tog područja su do sada nađene hiljade otisaka stopala dinosaurusa i mnogi fosili. Najnoviji je slučajno pronašla arheološkinja Meri Vuds dok se u aprilu 2021. godine šetala obalom.

"Nisam mogala da verujem kada sam ga videla, morala sam više puta da proverim. I pre sam nailazila na neke manje otiske, ali ništa slično ovome", ispričala je Vudsova. Arheološkinja se nakon ovog slučajnog otkrića obratila paleontologu Denu Lomaksu sa Univerziteta Mančester i pitala ga za mišljenje o nalazu na koji je naišla u zalivu Burniston.

"Meri me je kontaktirala dok je još bila na plaži, dok je fosil bio ispred nje. U početku sam, da budem potpuno iskren, mislio da se radi o nekoj šali. Činilo mi se nemogućim da se Meri šetala i jednostavno naišla na ovako velik otisak. Osim toga, ona je arheološkinja. Često smo se šalili da će jednog dana doći do neverovatnog paleontološkog otkrića", rekao je Lomaks, a prenosi Index.hr.

Otisak stopala s tri prsta

Otisak stopala s tri prsta jedan je od samo šest pronađenih na tom području. Prvi je otkriven 1934. godine. "Ovo važno otkriće dodatno dokazuje da su tokom jure ovim delom zemlje lutali divovi mesožderi. Vrsta otiska, u kombinaciji s njegovom starošću, predlaže da ga je napravio dinosaur sličan megalosaurusu", rekao je lokalni geolog Džon Hadson.

Megalosaurus je bio jedan od najvećih grabljivaca svog vremena, imao je veliku lobanju naoružanu oštrim zubima. Mogao je da bude dugačak 8 do 9 metara. Stručnjaci su kasnije odneli otisak u Muzej i galerije Skarburg kako bi ga zaštitili od dalje erozije.

To je omogućilo Hadsonu i Lomaksu da detaljno prouče ovo otkriće. Analizirali su oblik otiska stopala, broj prstiju i tragove kandži, kao i otiske kože dinosaura.

"Verovatno je čučao ili se odmarao u blatu"

"Najintrigantnije svojstvo ovog nalaza je dugačak deo na zadnjoj strani stopala, otisak onoga što nazivamo metapod. To znači da je naš veliki mesožder verovatno čučao ili odmarao u blatu pre nego što je ustao, otišao i iza sebe ostavio večan trag. Zabavno je zamišljati kako se ovaj dinosaurus jednog lenjog nedeljnog popodneva u doba jure šeta blatnom obalnom ravnicom", rekao je Lomaks.

Nakon što se završi rad na fosiliziranom otisku stopala, vlasti će ga izložiti u muzeju.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka