Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko dugo su mogli da žive dinosaurusi? Ovaj broj je varirao od vrste do vrste, ali veličina jeste bila bitna

Naučnici su proračunima otkrili da su veće vrste mogle da žive mnogo duže od onih manjih.

 Dinosuarusi_2218581533.jpg Izvor: Shutterstock

Mnogo puta smo mogli da čitamo o tome kako su dinosaurusi izumrli ili kako je tekla njihova evolucija, neki naučnici su bili čak toliko uspešni da su uspeli da otkriju i na koji način su se reprodukovali. Međutim, da li neko od paleontologa ima odgovor na pitanje - koliko dugo su živeli

Određivanje starosti na osnovu fosila može biti komplikovano, ali stručnjaci tvrde da je moguće napraviti neke grube procene. Posmatranjem stepena razvoja kostiju kod različitih primeraka, moguće je utvrditi u kojoj dobi su dostizali svoju polnu zrelost, što je dovoljno da se napravi proračun koliko je iznosio njihov životni vek.

Ptice kao uzor

Očekivani životni vek životinje je proporcionalan njenom metabolizmu, odnosno brzini kojom njeno telo troši energiju. To je zato što brza podela ćelija čini telo starim, drugim rečima životinje sa veoma brzim metabolizmom - poput insekata - obično imaju veoma kratak životni vek. S druge strane, životinje koje se sporo kreću, poput gmizavaca, mogu da žive i po nekoliko desetina godina.

Zbog sličnosti i srodničkih veza, stručnjaci veruju da su dinosaurusi imali metabolizam sličan pticama. Zato su iskoristili njihove podatke o kostima i životnim ciklusima i napravili procene o životnom veku dinosaurusa uzimajući u obzir i njehove veličine.

Prema ovim proračunima, njihov očekivani životni vek bio je kraći od životnog veka ptica iste veličine: na primer, ako noj u divljini živi u proseku 30 do 40 godina, dinosaurusi iste veličine nekada su živeli oko 20 godina. 

Većina dinosaurusa mogla je da živi između 20 i 30 godina, iako su drugi živeli mnogo manje, a neki, veliki, mogli su da dožive i više od pet decenija. Kao i kod mnogih sadašnjih životinja, njihova dugovečnost je bila proporcionalna veličini.

Dinosaurusi koji su težili oko deset tona, poput triceratopsa ili ti-reksa, živeli su oko 25 godina. Manji, veličine slične našoj, između 10 i 20 godina. Rekord dugovečnosti drže sauropodi, koji su mogli da dobace do 50 ili 60 godina, iako neki naučnici produžavaju njohov maksimalni životni vek na 100 godina.

Veći dinosaurusi živeli su duže zbog svog metabolizma, ali i same veličine - sa svojim ogromnim telima sauropodi su bili hodajuće tvrđave i sigurno nisu imali prirodne neprijatelje, pa su mogli da dostignu maksimum očekivanog životnog veka. Dok su manje vrste imale veće šanse da umru pre nego što dočekaju starost. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka