Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jedinstveno otkriće u Holandiji: CT skener otkrio da se unutar fosilizovanog jajeta dinosaurusa nalazi embrion

Detaljnijim analizama muzejskog eksponata istraživači su utvrdili da se unutar njega nalazi veoma redak sadržaj.

 Dinosaurusova jaja-0749230688.jpg Izvor: Profimedia

ZAPOSLENI u Prirodnjačkom muzeju u holandskom gradu po imenu Boktel su pre par decenija kupili fosilizovano jaje dinosaurusa iz Kine. Smestili ga u vitrine i praktično zaboravili na njega. Ali, kada se novi mlađi kustos Marten de Rijke zaposlio u Prirodnjačkom muzeju, on se zainteresovao za kolekciju jaja i rešio detaljnije da ih ispita.

Kako bi razbijanje njihove ljuske bio previše invazivan metod, on je oko 30 jaja poslao na CT skener u obližnju bolnicu. I ispostavilo se da čak tri imaju unutrašnji sadržaj, ali da se samo unutar spomenutog moglo jasno razaznati o kom dinasaurusu je reč -  životinji iz roda Hadrosaurus-a.

 Embrion dinosaurusa-0749230766.jpg Izvor: Profimedia

Direktror muzeja Rene Fraaije, objašnjava da je u pitanju embrion dinosaurusa poznatog po tzv. ptičjem kljunu, koji je mogao da naraste između 7 i 9 metara. I za sada se smatra jedinstvenim primerkom kako u Holandiji, tako i u čitavoj Evropi. Razlog za ovo leži u činjenici da su ostaci embriona veoma mekani da bi se fosilizovali, zbog čega se tokom nekoliko milenijuma raspadnu u unutrašnjosti. Međutim, u slučajevima kada se životinja sprema da se izlegne, kosti postaju tvrđe, pa je nekoliko takvih primera - uključujući i ovaj, preživelo do danas. 

Ono što je zanimljivo jeste da se jaje sada sprema za put u istraživački institut Evropskog postrojenja za sinhrotronsko zračenje u Grenoblu, gde će ga stručnjaci zahvaljujući najnovijoj tehnologiji, detaljnije ispitati.

"Na ovaj način možemo utvrditi da li je još sačuvana glava ili kičma", objasnio je Fraaije i dodao kako bi ovo otkriće moglo ga pomogne u proučavanju evolucije ovih davno izumrlih životinja.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka