Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pre 150 miliona godina gospodarili su nebom iznad Evrope: Otkrivena nova vrsta pterosaura sa 480 kukastih zuba

Novootkrivena vrsta letećih gmizavaca ima jednu karakteristiku koja do sada nije zabeležena kod pterosaurusa.

 Pterosaur_273502133.jpg Izvor: Shutterstock

KREČNJAČKA formacija Vatendorf u Bavarskoj na jugu Nemačke poznata je po brojnim i dobro očuvanim fosilima iz perioda od pre oko 150 miliona godina. A poslednje u nizu otkriće, iskopano prilikom izučavanja blokova sa fosilima krokodila, tiče se posebne vrste letećeg gmizavca sa dugim kljunom prepunim zuba poput gustog češlja.

Naime, u pitanju je Balaenognathus maeuseri, koji pripada porodici pterosaurusa - grupi letećih gmizavaca koji su živeli tokom perioda trijasa, jure i krede. Ovi manje poznati rođaci dinisaurusa bili su specifični po tome da su vešti letači, zbog čega su dominirali praistorijskim nebom.

Novootkrivena vrsta se kretala kroz plićak i koristila svoj dugački kljun da ulovi škampe. Dok joj je njenih 480 zuba omogućavalo da se hrani po sistemu filtriranja i odvoja vodu od hrane, baš kao i kitovi danas. Međunarodni istraživački tim, koji je prevodio profesor Dejvid Martil sa Univerziteta u Portsmuntu je mišljenja da je pojava "kuka" na kraju zuba jedinstvena karakteristika, koja do sada nije bila zabeležena kod pterosaurusa. 

"Oni su ove male udice najverovatnije koristili za hvatanje sićušnih škampa - pazeći da im ne uđu u grlo i da se ne zaglave među zubima." objasnio je Martil. I dodao da je naziv Balaenognathus s namerom uzet jer u grubom prevodu znači "kitova usta", i treba na simboličan način da opiše njihov stil hranjenja uz pomoć filtracije.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka