Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li su dinosaurusi već bili na pragu izumiranja kada je asteroid udario u Zemlju? Naučnici kažu da imaju odgovor

Autor Aleksandra Cvetić

Godinama se u paleontološkim krugovima vodila debata o tome da li su se dinosaurusi u trenutku udara asteroida nalazili na ivici opstanka.

 Dinosaurs I asteroid_1445509532.jpg Izvor: Shutterstock

JEDNOG PROLEĆNOG dana pre 66 miliona godina, kada je asteroid širok 12 kilometara udario u meksičko poluostrvo Jukatan - završilo se doba dinosaurusa. Ali, ono što sve ove godine buni naučnike je pitanje da li je njihovo postojanje u tom trenutku već bilo na zalasku?

Kako bi došli do odgovora na ovo pitanje, izučavali period od pre udara asteroida u trajanju od 18 miliona godina i 4 miliona godina nakon masovnog izumiranja. Ovo je podrazumevalo i analizu 1.600 fosila, na osnovu kojih su rekonstruisali lance ishrane i staništa koja su preferirali kopneni i slatkovodni kičmenjaci poput Ti-reksa, triceratopsa, ankilosaura, krokodila, kornjača, žaba, riba i mnogih drugih. 

Dobro prilagođeni ili bolje rečeno na svom vrhuncu

Neka ranija istraživanja su na osnovu fosilnih zapisa sugerisala da se bioraznovrsnost dinosaurusa znatno smanjila pre udara asterodia. 

"Postojala je ta zabrinjavajuća pomisao da su dinosaurusi već bili na pragu izumiranja, s obzirom na dugu silaznu liniju kada je reč o broju različitih vrsta", rekao je paleontolog i koautor studije Stiv Brusat sa Univerziteta u Edinburgu. Međutim, on tvrdi da se nakon ove studije sa sigurnošću može reći da su dinosaurusi u tom trenutku bila dobro prilagođeni tadašnjim ekosistemima. 

"Naša studija sugeriše da je međusobno delovanje različitih karakteristika, uključujući veličinu tela, ishranu, ponašanje i vrste ekosistema, najverovatnije pripremilo određene manje životinje za preživljavanje", objasnio je paleontolog i koautor studije Alesandro Ćirenca sa Univeziteta u Vigu u Španiji, kako prenosi Hina.

Sisari stupaju na svetsku pozornicu

Poznato je da su među sisare pre udara asteroida spadale izumrle grupe glodara po imenu multituberkulati, kao i torbari. Međutim, nakon izumiranja pojavile su se neke nove vrste, pravi placentalni sisari koji rađaju dobro razvijene mlade i obuhvataju većinu modernih sisara. 

"Sisari i dinosaurusi imaju istu priču o poreklu - svi su nastali i počeli da se razvijaju još u razdoblju trijasa, pre oko 230 miliona godina, na superkontinentu Pangea", rekao je Brusat i dodao kako su se od tog trenutka razdvojili i krenuli svojim putevima - dinosaurusi su postali ogromni, dok su sisari živeli u njihovoj senci. Međutim, ovo se ispostavilo kao dobra strategija, koja im je omogućila da prežive. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka