Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istraživanja u vodama oko Australije svakodnevno dovode do neobičnih otkrića, poslednje u nizu - GROBLJE PREDATORA

Autor Aleksandra Cvetić

Već duže vreme naučnici sa broda Istraživač javljaju kako u blizini obala Australije nailaze na čudna i u isto vreme neverovatna otkrića.

 Zapadna Australija_577071076.jpg Izvor: Shutterstock

NAKON ŠTO SUotkrili mnoštvo bizarnih stvorenja u blizini ostrva Kokos Kilinga, australijski naučnici su opet naišli na nešto poprilično iznenađujuće u mračnim vodama izmeđi Indijskog i Tihog okeana - groblje predatora, prepuno fosilizovanih zuba starih nekoliko miliona godina. 

Naime, tokom istraživačnja morskog dna spomenute teritorije naučnici su bacali mreže i skupljali uzorke. Kada su jednu od njih izvukli na površinu i pregledali u prvom trnutku su mislili da je puna sedimenta i mangana, međutim razočarenje je splaslo istog trena kad su shvatili da je u pitanju nešto drugo. 

"Bilo je zaista neverovatno", objašnjava morski biolog Dajan Brai iz Viktorijinog centra za istraživanja i dodaje kako su na dubini od 5,4 km, oktili više od 750 mineralizovanih zuba koji su pripadali nizu predatorskih vrsta - uključujući moderne i drevne ajuke, kao i neke koji su pripadali srodniku megalodona. 

Istraživači objašnjavaju da su skeleti akula sačinjeni od hrskavice, stoga jedine i retke sačuvane tragove koji govore nešto više o ovim stvorinjma predstavljaju zubi. Ali zašto je toliko njih nađeno na jednom mestu, za sada nikome nije jasno. 

Ali "ulovili" su i jednog nepoznatog

Istraživački brod koji je otkrio groblje, od tada se otisnuo na još jedno putovanje. Ali ovog puta umesto oblasti Kokos Kilinga i Božićnog ostrva, posada na njemu je rešila da istraži morski park Gaskon kod obale Zapadne Australije. 

"Na početku putovanja ulovili smo upečatljivu malu, prugastu rogatu ajkulu", kako kaže ihtiolog Vil Vajt i dodao da iako je ova vrsta jedinstvena za vode oko Australije - ona još uvek nije opisana i imenovana. Karakteristika njenih bliskih srodnika je da se tokom dana kriju među kamenjem i morskim algama na malim dubinama, a da noću izlazi na površinu kako bi se hranile. Međutim, ova novooktrivena vrsta je nađena u vodina na dubinama većim od 150 m u skroz drugačijem okruženju.

"Procenjuje se da bi oko trećina vrsta prikupljenih tokom nedavnih istraživanja biodiverziteta na brodu Investigejtor-u mogla biti nova nauci", tvrdi morski ekolog i jedan od vođa ekspedicije Džon Kising. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka