Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na glavi je imao "klješta" uz pomoć kojih je lovio, a na repu oštre bodlje: Upoznajte najstarijeg džinovskog predatora

Autor Aleksandra Cvetić

Iako je fosil izumrlog stvorenja otkriven pre više od tri decenije, naučnici su tek sad utvrdili da pripada skroz novom rodu morskih stvorenja.

 Morska čudovišta iz kambrijuma_1376938808.jpg Izvor: Shutterstock / ilustracija

TOKOM KAMBRIJUMA MORSKIM DNOM u blizini današnjeg kopnenog dela jugozapane Kine šetalo je bizarno stvorenje čije telo podseća na četku za WC šolju. Da stvar bude još čudnija na vrhu glave je imala antene na čijim krajevima su se nalazile oči, dok se na njegovom zadenjem delu nalazio rep sa dugim i oštrim šiljcima. 

Iskopavanja na lokalitetu u kineskoj provinciji Junan tokom 1990. godine su rezultirala otkrićem fosila male jedinke za koju se pretpostavljalo da pripada izumrlim člankonožcima, međutim, kada su naučnici opet pregledali njegove šiljate udove shvatili su da ona ne predstavlja nijednu od poznatih vrsta iz roda radiodonata. A detaljnijom analizom anatomskih karakteristika otkriveno je da su one toliko jedinstvene da nije reč samo o novoj vrsti već i o rodu, stoga su joj nadenuli ime Innovatiocaris maotianshanensis.

Glavni autor studije Han Zeng objašnjava da radiodonti imaju toliko čudnu morfologiju da su više od jednog veka zbunjivale naučnike, a u fosilni zapisima su nalaženi dokazi da su pojedini imali usta na zadnjim delovima tela, ili debele kandže kako bi se što bolje prilagodili uslovima u kojima su živeli. Tek 1980-ih, kada su naučnici pronašli njihove prve potpune fosile, mogli su konačno da utvrde klasifikaciju i shvate da oni predstavljaju daleke pretke današnjih zglavkara. 

Detaljnom analizom jedinstvenih anatomskih karakteristika  I. maotianshanensis-a utvrđeno je da je uz pomoć klješta na glavi lovila veliki plen zbog čega je pre 520 miliona godina predstavljala jednog od najstrašnijih predatora u okeanu, najverovatnije i najstarijeg džinovskog predatora na Zemlji uopšte. Zahvaljujući očima na duguljastim antenama imala je dobar vid, a pomoću nogu i šiljaka na repu je mogla da se kreće i manevriše što je učinilo vrhunskim grabežljivcem sa morskog dna. 

Fosilni ostaci ove životinje nagoveštavaju da još uvek ne znamo mnogo toga o grupi koja je vrebela po morskom dnu tokom kambrijuma, ali se nadaju da će njeni ostaci razrešiti brojne nedoumice. Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of the Geological Society.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka