Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je izgledala gozba sa kraja krede? Mumificirana "sjajna" koža dinosaurusa skrivala brojne tragove povreda

Autor Aleksandra Cvetić

Paleontolozi i konzervatori su nakon proučavanja "sjajne" kože dinosaurusa po imenu Dakota otkrili brojne tragove koji ukazuju na povrede nastale od zuba i kandži.

 Dinosaurusi iz krede-0405213167.jpg Izvor: Profimedia

PRE OKO 67 MILIONA GODINA teritorijom koja se danas naziva Severna Dakota je šetao edmontosaurus. Odjednom on se prevrnuo - i umro. Čim su osetili miris leša, oko njega su se okupili drevni rođaci krokodila. Kidajući njegovo meso, na kostima su ostajali tragovi koji se i danas mogu videti na fosilizovanom ostatku. Međutim, ovo nije jedini interesantan detalj na njemu jer on sadrži i delove "mumificirane" kože. 

Autor studije i paleontolog Stefani Dramler sa Univerziteta Tenesi objašnjava da je primerak iskopan još 1999. godine u geološkoj formaciji Hel krik koja je nastala pred kraj krede. Iako u fosilnom zapisu nesdostaje glava i sam vrh repa životinje, u njemu su očuvani delovi kože koji su prekrivali kosti i meso nogu i dela repa. 

Sama koža je tamno smeđa i izgleda kao da blista jer zbog procesa fosilizacije u sebi ima ogromnu količinu gvožđa. Međutim, kada su naučnici želeli 2018. godine detaljnije da očiste primerak, otkrili su čudne tragove. Koautor studije Beki Barns objašnjava da joj je odmah za oko zapao rep, dok je druge potencijalne tragove ugriiza pronašao njen kolega i to na desnom prednjem ekstremitetu. 

Detaljnim analizama, istraživači su otkrili da su "duboke brazde i pukotine" na Dakotinom repu verovatno napravili zubi i kandže drevnih predaka krokodila, a nije isključeno da su to učinili i dinosaurusipoput deinonihosaurusa ili mladunčeta T. reksa. Takođe, utvrđeno je da su ostaci mumificirani uz pomoću dugotrajnog procesa isušivanja. U budućnosti je u planu detaljnije proučavanje hemijskih reakcija koje su omogućile fosilizaciju kože u ovom kontekstu - a da bi to shvatili nadaju se da će analizirati još mumija dinosaurusa koje su nastale na isti način kao Dakota.

Preparatori fosila su do sada proveli oko 14.000 sati radeći na Dakoti, a očekuju da će provesti još nekoliko hiljada sati pre nego što posao konačno i završe. Istraživanje je objavljeno u časopisu PLOS One.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka