Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dinosaurusovo jaje ispunjeno kristalima: Paleontolozi tvrde da je pripadalo biljojedu koji izgledom podseća na kljunare

Autor Aleksandra Cvetić

Paleontolozi u Kini su otkrili tri jaja dinosaurusa veličine topovskog đuleta od kojih je jedno ispunjeno kristalima, a interesantna činjenica je da ona pripadaju vrsti životinja koja do sada nije bila poznata.

 Dinosaurusovo jaje_1066025513.jpg Izvor: Shutterstock / ilustracija

IZVORI NAVODE DA SUprilikom istraživanja basena Ćjanšan u istočnoj kineskoj provinciji Anhui iskopana tri jajeta dinosaurusa, ali i da se u međuvremenu jednom od njih gubi trag. Za sada ostaje nepoznato da li je izgubljeno, oštećeno prilikom iskopavanja ili možda ukradeno. Nakon analize, naučnici su ih klasifikovali kao Shikingoolithus kianshanensis - što ih čini novoopisanom vrstom. I dodali da su jaja skoro sferoidnog oblika, dužine između 105 i 137 milimetara i širine od 99 do 134 milimetara. 

Jedno od dva jaja je nađeno delimično oštećeno, a kako stoji u radu njegova unutrašnjost je bila prekrivena slojem kristala - kalcita. Oni nastaju kada se kalcijum karbonat, odvoji od ljuske jajeta i nataloži na njegovoj unutrašnjoj površini. 

Jedna studija iz 2014. godine objavljena u časopisu Cretaceous Research, sugerisala je da su otkrivena jaja druge vrste Shikingoolithus-a pripadala ornitopodima tj. grupi dvonožnih dinosaurusa biljojeda koji liče na kljunare s tim što su mogli da narastu i do 9 metara. Utvrđeno je da su živeli od sredine trijasa do kasnog perioda krede ili drugim rečima pre između 250 do 66 miliona godina - kada dolazi do udara asteroida Čiksulub na Jukatan.

Nakon kataklizmičnog sudara, ogromne količine sumpora su "katapultirane" visoko u stratosferu. Sumporni gasovi su zaklonili Sunce što je dovelo do zahlađenja na našoj planeti i do pojave smrtonosnih kiselih kiša koje su menjale hemijski sastav svetskih okeana desetinama hiljada godina. Kao rezultat svega došlo je do izumiranja oko 75 posto biljnih i životinjskih vrsta na Zemlji među kojima su se nalazili i ornitopodi. 

Tokom krede, na terirotiji današnje istočne Kine dolazi do vulkanskih erupcija prilikom kojih je došlo do nagomilavanja ogromne količine sedimenta i formiranja basena u kom se danas mogu naći fosili mnogih izumrlih vrsta - samo u kineskoj severozapadnoj provinciji Liaoning identifikovano je više od 60 vrsta biljaka, skoro 90 vrsta kičmenjaka i oko 300 vrsta beskičmenjaka. Ti uslovi su takođe odlični za očuvanje jaja dinosaurusa, objasnili su istraživači.

Istraživanje je objavljeno 25. avgusta u časopisu Journal of Paleontology.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka