Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fosilni ostaci kita otkrili priču o brutalnom napadu: Paleontolozi tvrde da je krivac izumrla vrsta ajkule

Autor Aleksandra Cvetić

Fosilni ostaci kit su omogućili paleontolozima da rekonstruišu napad koji se dogodio pre 15 miliona godina.

 Napad megalodona Izvor: Profimedia

Nekada davno okean je prekrivao teritorije današnjeg južnog Merilenda, a priobalnim delom su plivale razne morske nemani. A na osnovu analize fosila koji su pronađeni u tom delu, utvrđeno je da je u jednom trenutku kita napao ogromni megalodon - Otodus megalodon, i izavao povrede na njegovom kičmenom stubu tako što ga je grizao svojim oštrim zubima i tokom borbe uspeo da izbaci iznad površine vode što je dovelo do savijanja kičme i na kraju pucanja.

Do ovog zaključka su istraživači došli na osnovu dva slomljena pršljena kita i zuba megalodona koji su prilikom iskopavanja nađeni u neposrednoj blizini na Kalver litici u Merilendu. Mestu koje prema mišljenju stručnjaka pripada epohi miocena tj. vremenskom periodu od pre 23 do 5,3 miliona godina. Kustos i autor studije Stiven Džej Godri objašnjava da iako su ovo neposredni dokazi, oni ukazuju da je došlo do krvave borbe i dodao da je nemoguće utvrditi da li su pršljenovi pripadali kitu zubanu, usanu ili čak možda velikom delfinu, ali da se pouzdano može reći njegova dužina - oko 4 metra. 

"Što se tiče fosilnih otataka koje smo nalazili na Kalver litici, ova vrsta povreda je izuzetno retka", objasnio je Godri i dodao da ga je sama ta činjenica navela da otkrije pozadinu priče. Pretpostavio je da će do više podataka doći uz pomoć CT skenera, nakon pregleda oštećenih pršljenova i bio je u pravu - snimak je pokazao kompresivni prelom kao iz udžbenika.

Još jedan od bitnih podataka do kojih su došli on i njegov tim je da je nakon preloma došlo do formiranja membrane tj. pokosnice, što ukazuje da je životinja živela još nekoliko nedelja nakon napada. Ali i da je trauma nastala usled velikog pritiska, jer je jedan pršljen završio u unutrašnjosti drugog. Sa druge strane, ostaci zuba megalodona su ukazali da je vrh odlomljen tokom miocena i to najverovatnije zato što je njime pregrizao nešto čvrsto. 

Ipak, oni navode da iako je hipoteza o napadu megalodona ubedljiva ne mogu isključiti mogućnost da je povreda nastala kao posledica borbe sa nekom drugom životinjom poput Otodus chubutensis ili lažne mako ajkule - Parotodus benedenii, miocenske bele ajkule - Carcharodon hastalis, a možda čak i makroraptorijalnog kita - Phiseteroidea. Takođe, postoji hipoteza prema kojoj je kit mogao da proguta toksične alge, nakon čega je dobio snažne napade grčenja koji su prouzrokovali prelome. 

Istraživanje je objavljeno 25. avgusta na Palaeontologia Electronica. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka