Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ti-reksov predak: U koritu presušene reke otkriveni otisci stopala dinosaurusa stari 113 miliona godina (VIDEO)

Suše širom sveta donose neprilike, ali i otrivaju mnoge vredne nalaze. Jedno od tih otkrića su i otisci stopala dinosaurusa stari 113 miliona godina.

 Akrokantosaurus Izvor: Shutterstock

Korito reke u Teksasu pokazalo je svoje lice tokom sušnog perioda koji vlada ovim predelom. Na tom licu pokazali su se i otisci stopla dinosaurusa stari 113 miliona godina.

Otisci dinosaurusa akrokantosaurusa, nisu viđeni više od 20 godina.⁠ ⁠Akrokantosaurus je bio visok oko 4,5 metara i težak oko 6.350 kilograma, a smatra se pretkom tiranosaurusa reksa, prenosi RTS.⁠

Možda će vas zanimati i:

"Suša u Teksasu potpuno je isušila reku koja teče kroz državni park Dolina dinosaurusa, otkrivajući tragove džinovskih reptila koji su živeli pre oko 113 miliona godina. Otisak stopala dinosaurusa ima tri prsta. Akrokantosaurus je živeo nešto posle perioda jure, u kasnom periodu krede", naveli su zvaničnici.

"Suvo vreme učinilo je tragove vidljivim. Usled prevelikih suša tokom leta, reka je potpuno presušila na većini lokacija, što je omogućilo da se ovde u parku otkrije još tragova. U normalnim vremenskim uslovima, tragovi su pod vodom ispunjeni sedimentima", istakla je Stefani Salinas Garsija iz Odeljenja za parkove i divlje životinje Teksasa.

Državni park "Dolina dinosaurusa" se nalazi u unutrašnjosti jugozapadno od grada Dalasa.

"Tragove će uskoro ponovo zatrpati kiša i reka, Državni park će nastaviti da štiti ove 113 miliona godina stare stope, ne samo za sadašnje, već i za buduće generacije", zaključila je Salinas Garsija.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka