Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sačuvan je i poslednji obrok u crevima: Rudari u Kanadi pronašli odlično očuvane ostatke mladunčeta mamuta (FOTO)

Često svetskim medijia odjekne vest o otkrićima besprekorno sačuvanih životinja koje su nekada lutale planetom, ipak naučnici tvrde da je ova mlada mamutica jedinstvena u svetu.

 Mladunče mamuta iz Jukona Izvor: Profimedia

Kanadski mediji prenose da su rudari pronašli gotovo besprekorno očuvano mladunče vunastog maumata na severozapadu te države, kao i da se ovo otkriće svrstava u red jedinstvenih na teritoriji Severne Amrike.

U saopštenju lokalnih vlasti stoji navedeno da je ženka mamuta nazvana Nun Čo Ga, što u prevodu sa lokalnog domorodačkog jezika znači "velika beba životinja" i da je prema procenama stručnjaka stara više od 30.000 godina.

Možda će vas interesovati i:

Ona je nekada lutala Jukonom zajedno sa divljim konjima i pećinskim lavovima, kao i stepskim bizonima, a naučnici pretpostavljaju da je uginula jer se verovatno previše odaljila od svoje majke ili se zaglavila u blatu. Zamrznuta je i sačuvana zahvaljujući vremenskim uslovima koji su vladali tokom poslednjeg ledenog doba.

Mladunče je ležalo tu sve dok ga, prema tvrdnjama brojnih svetskih medija, nije pronašao rudar koji tokom kopanja rupe buldožerom udario u - kako je opisao "nešto čvrsto".

Čim su shvatili o čemu je reč, rudari su pozvali istraživače koji su utvrdili da je u pitanju žensko mladunče vunastog mamuta. Mladunče je gotovo besprekorno očuvano, sa netaknutim noktima na nogama, kožom, dlakom i crevima u kojima je sačuvan i poslednji obrok - trava.

Jedinstven primerak u Sjedinjenim Državama i svetu

Vlasti Jukona su uporedile ovo otkriće sa onim iz 2007. godine u Sibiru, kada su ruski stručnjaci takođe otkrili dobro očuvano mladunče mamuta. Prema njihovim tvrdnjama ovo su do sada "najpotpuniji ostaci mamuta pronađeni u Severnoj Americi" , što ga svrstava na drugo mesto liste ovakvih otkrića u svetu.

"Nun Čo Ga je divna i jedna od najbolje očuvanih životinja iz ledenog doba koje su ikada otkrivene", rekao je paleontolog Grant Zazula.
Oni takođe dodaju da je slične veličine kao i sibirsko mladunče mamuta poznato i pod imenom Ljuba, a koje je prema procenama ruskih stručnjaka za praistorijsku floru i faunu živelo pre oko 42.000 godina.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka