Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kupališta u Evropi pod mikroskopom: Gde se nalazi najkvalitetnija voda?

Istraživanje sprovedeno od strane Evropske agencije za životnu sredinu sugeriše da je veliki procenat kupališta ispunilo tražene standarde.

 Belo jezero u Austriji Izvor: Shutterstock

Godišnji izveštaj o vodi za kupanje, pratio je skoro 22.000 kopnenih i priobalnih mesta za kupanje širom zemalja članica Evropske unije, Albanije i Švajcarske tokom 2021. godine. Velika Britanija pošto je napustila EU, prvi put je izostala iz izveštaja, kako prenosi RTS.

Možda će vas interesovati i:

Austrija iako nema izlaz na more je poznata po brojnim prelepim jezerima. Među njima se izdvajaju alpske vode Ahenze u Tirolu i Belo jezero, smaragdne boje u Koruškoj. Ona se na spomenutoj listi našla na vrhu, jer je 97,7 posto njenih voda za kupanje proglašeno odličnim.

Najčistije vode za kupanje u Evropi

1. Austrija - 97,7%

2. Malta - 96,6%

3. Grčka - 95,8%

4. Hrvatska - 95,7%

5. Kipar - 93,3%

6. Danska - 91,9%

7. Nemačka - 90,4%

8. Bugarska - 89,8%

9. Litvanija - 89,2%

10. Portugal - 88,5%

Odmah iza njega na vrhu liste su četiri favorita za odmor na Mediteranu: Malta, Grčka, Hrvatska i Kipar. Samo još Danska i Nemačka su prema istraživanjima imale devet od 10 lokacija koje su dobile najbolju ocenu.

Portugal je na 10. mestu, sa 88,5 posto, dok je Italija sa 87,9 posto i Španija sa 87,4 posto na 12., odnosno 13. mestu.

Procenu je sastavila EEA u saradnji sa Evropskom komisijom. Lokalne i nacionalne vlasti uzimale su uzorke vode tokom sezone kupanja i analizirale ih na vrste bakterija koje ukazuju na zagađenje uzrokovano uzgojom stoke i  kanalizacijom.

Vode su ocenjivane kao "odlične", "dobre", "dovoljno dobre" ili "loše", prema standardima Evropske unije. Kako sturčnjaci navode plivanje u lošim vodama može dovesti do bolesti – ako se voda proguta, a plivači mogu iskusiti bolove u stomaku ili dijareju.

Turističko žarište Francuska zaostaje na ovoj rang listi sa 75,7 posto. Dok je Poljska najniže rangirana sa samo 44,5 posto.

Rezultati su u Francuskoj pokazali da je imala ukupno 99 mesta za kupanje koja su ocenjena kao "loša", što znači da su morala da budu zatvorena tokom sledeće sezone kupanja. Mere koje su uvedene imaju za cilj smanjenje zagađenja i eliminisanje opasnosti po zdravlje.

Takođe, lokacije koje su pet uzastopnih godina bile loše rangirane moraju trajno da se zatvore. Ovo je bio slučaj sa 31 kupalištem u Italiji, sa osam u Francuskoj i dva u Holandiji. Zatvaranje lokacija je deo Direktive o vodi za kupanje koja je usvojena 2006. godine i smatra se da je od tada doprinela kontinuiranom rastu udela odličnih lokacija.

Kvalitet voda u evropskim zemljama je generalno visok, sa minimalnim standardima kvaliteta vode koji su ispunjeni na 95,2 posto svih ispitivanih lokacija.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka