Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkriveni drevni rođaci modernih delfina i kitova ulješura: Fosilne kosti otkrile izmrle vrste

Paleontolozi sa Univerzitet u Cirihu su otkrili dve ranije nepoznate vrste koje su povezane sa modernim kitovima ulješurama i delfinima.

 Delfin Izvor: Shutterstock

Promene u Zemljinoj klimi koje su se dogodile pre otprilike 20 miliona godina izazvale su nekontrolisan porast nivoa mora na planeti. Ovo je direktno uticalo na priobalna mesta u Evropi, koja su u velikoj meri ovom prilikom poplavljena.

Teritorija na kojoj se danas nalazi Švajcarska bila jedno od tih okruženja - naseljeno moskim biodiverzitetom, uključujući ribe, ajkule i delfine. Morsko dno koje se nekada nalazilo ovde, takođe je bilo naseljeno nizom drugih stvorenja kao što su morski ježevi i dagnje.

Možda će vas zanimati i:

Za potrebe ove studije istraživači sa Univerziteta u Cirihu su ispitali oko 300 fosila kitova i delfina koji potiču iz ovog perioda. Studija je imala za cilj da pronađe više tragova o prethodnom životu u okruženju od pre 20 miliona godina.

Mnogobrojne prirodnjačke zbirke u Švajcarskoj danas poseduju samo fragmente zuba, pršljenova i ušnih kostiju nekih od njih. Međutim, naučnicima je i to bilo dovoljno da dođu do novih otkrića.

Rekonstrukcija slušnog aparata - otkiće nove vrste

Među najkorisnijim fosilnim ostacima ovih morskih stvorenja pokazali su se ostaci kostiju unutrašnjeg uha, jer su im oni pružili mogućnost klasifikacije pojedinih vrsta. Iako je u pitanju najređa vrsta nalaza, uz pomoć nje su uspeli da identifikuju dve porodice delfina koje su ranije bile nepoznate naučnicima u Švajcarskoj.

Specijalista za paleontologiju i autor studije Gabrijel Agire Fernandez je objasnio kako je na osnovu ovih nepotpunih nagoveštaja tim uspeo da identifikuje dve vrste delfina koje su nove i različite od grupa koje već poznajemo. 

Uz pomoć mikro-kompijuterske tomografije, autori su imali priliku da ponovo sastave određene delove tela vrsta za koju se ispostavilo da su nove - poput mekih tkiva koji okružuju tvrde kosti uha. Stručnjaci su ovim postupkom dobili trodimenzionalni model strukture tela praistorijskog delfina.

Agire Fernandez je zaključio da su 3D modeli bili od velike pomoći u analizi načina života i svrha u koje su koristili sluh. Pored njihovih jedinstvenih sposobnosti, otkriveno je i da loza ovih delfina ima neočekivane veze sa modernim delfinima i kitovima ulješurama.

Studija je objavljena u časopisu PeerJ.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka