Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nije imao oči, hodao je na 'stopalima' i stradao je u 'Paleo Pompeji': Upoznajte drevnog morskog čudaka

Paleontolozi u Kanadi su došli do otkrića drevnog morskog bića, koji je šetao dnom okeana pre nekoliko stotina miliona godina i slažu se u jednom - bio je čudan.

 Fosil Izvor: Facebook/Fossils HongKong

Paleontolozi su nedavno objavili otkriće izuzetno dobro očuvane drevne životinje, nađene u blizini istočne obale jezera Simko u Kanadi. Kamenolom u kom je pronđen ovaj fosil nosi naziv "Paleo Pompeja", zbog ogromne količine morskih fosila u njemu.

Nazvana Tomlinsonus dimitrii, vrsta koju predstavlja nađeni primerak je deo izumrle grupe zglavkara, koji su živeli pre otprilike 450 miliona godina - tokom perioda Ordovicijum, kako navodi istaživački tim koji je sproveo studiju.

Možda će vas interesovati i:

Drugi slični fosili bodljokožaca koji u ovoj oblasti ima u izobilju, obično sadrže mineralizovane delove tela za koje je veća verovatnoća da će se sačuvati tokom vremena. Međutim na iznenađenje naučnika, ova vrsta je potpuno mekog tela, što ovo otkriće čini zapanjujućim.

"Nismo očekivali da ćemo naći mekušca, na ovom mestu", rekao je vodeći autor studije Džozef Mojsik, ekolog i evolucioni biolog na Univerzitetu u Torontu.

"Kada razmišljamo o fosilima, obično mislimo na školjke i kosti dinosaurusa. Međutim, očuvano meko tkivo je veoma retko, a postoji samo nekoliko lokacija širom sveta gde su pronađeni mekušci", rekao je Mojsik za Live Science.

Dugačak 6 centimetara - malo kraći od kažiprsta - primerak ima ukrašeni štit za glavu koji sadrži dva zakrivljena roga prekrivena nekom vrstom bodlji. Telo životinje podseća na telo zglavkara, kao što su insekti i pauci, i imalo je više grupa udova, uključujući jedan veoma neobičan par.

"Ovaj neverovatan par udova nalazio se ispod glave. Bili su izuzetno dugi i imali su izbočine nalik stopalima, na samim krajevima. Samatramo da se tim "stopalima, najverovatnije kretao po morskom dnu", rekao je Mojsik. "Takođe se čini da je bio slep, pošto uopšte nije imao oči."

Istraživači su otkrili bizarnog člankonožaca prošlog leta tokom iskopavanja aktivnog kamenoloma u vlasništvu Tomlinson grupe, kompanije za infrastrukturne usluge sa sedištem u istočnoj Kanadi.

Prema rečima paleontologa, novoopisani primerak podseća na drugu vrstu izumrlih zglavkara mekog tela pod nazivom Marrella splendens, pronađenih u Burgs Šejlu u Kanadi.

Slično njemu, kamenolom na jezeru Simko je nekada bio potopljen i bio je deo plitkog tropskog mora koje je pokrivalo veći deo današnje Kanade. Milionima godina na morsko dno su se taložili sedimenti.

"Možete zamisliti kako uragani pogađaju ovo plitko područje i zatrpavaju čitavu zajednicu organizama, zbog čega smo joj i dali nadimak "Paleo Pompeja". Ovi organizmi su zakopani tačno tamo gde su i živeli, a ono što vidimo je da su zamrznuti u vremenu", dodaje Mojsik.

Mojsik i njegove kolege istraživači nadaju se da će ovo otkriće pomoći da se "popuni rupa" u fosilnom zapisu kada je reč o ovoj vrsti zglavkara, napisali su u studiji.

Nalazi su objavljeni 24. marta u Journal of Paleontology.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka