Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jedinstveno paleontološko otkriće: Kompletna lobanja jednog od najvećih morskih predatora otkrivena u Peruu

Novootkriveni predator se kako naučnici navode nalazio na vrhu lanca ishrane i predstavlja jedinstven nalaz među paleontološkim otkrićima.

 Basilosaurus iz Okukahe Izvor: Profimedia

Basilosaurus je rod drevnih kitova koji su živeli u srednjem i kasnom eocenu, pre 45-36 miliona godina.

Naučnici su objavili otkriće do kog su došli krajem 2021. godine, u pustinji Okukahe, oko 350 kilometara južno od Lime. Pre milion godina, ovaj pustinjski pejzaž bio je plitko more, a među njegovim dinama paleontolozi su otkrili mnoge neverovatne ostatke primitivnih morskih sisara.

Možda će vas interesovati i:

"Predator Okukahe", kako su istraživači nazvali drevnog kita, bio je dugačak oko 17 metara i koristio je svoje masivne, moćne zube kako bi se hranio tunom, ajkulama i jatima sardina.

"Predstavljamo novog peruanskog basilosaurusa. Ovo je kompletna lobanja arhaičnog kita koji je živeo pre 36 miliona godina. Ovo otkriće je veoma važno jer nijedan drugi sličan primerak nije pronađen u svetu", rekao je Mario Urbina, glavni autor studije.

Basilosaurus je rod drevnih kitova koji su živeli u srednjem i kasnom eocenu pre 45-36 miliona godina. Mogli su da napadnu veliki plen, uključujući i druge kitove. Njihova neobična karakteristika bilo je prisustvo zakržljalih udova. Basilosaurus na starogrčkom znači kraljevski ili moćni gušter.

Koautor studije Rodolfo Salas-Gismondi objasnio je da se basilosaurus razlikuje od drugih poznatih drevnih vrsta kitova po svojoj veličini i razvoju zuba, što ukazuje da su ove životinje bile na vrhu lanca ishrane.

"Ovo je neverovatno otkriće - pre svega zbog odlične očuvanosti. Ova životinja je bila jedan od najvećih predatora svog vremena. U to vreme peruansko more je bilo toplo. Zahvaljujući ovoj vrsti fosila, možemo rekonstruisati njegovu istoriju", rekao je Salas-Gismondi.

Kako navode istraživači, pustinja Okukahe je bogata fosilima, pružajući naučnicima dokaze o evoluciji koja se dogodila pre nekoliko desetina miliona godina. Ostali fosili koji su tamo pronađeni uključuju četvoronožne male kitove, delfine, ajkule i druge vrste iz miocenske ere (pre između 23 miliona i pet miliona godina).

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka