Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neuobičajeno za dvonožne dinosauruse: Otkriveni fosilni ostaci veoma retkog bezubog teropoda

Ovaj bezubi dinosaurus je živeo pre 70 do 80 miliona godina.

 Bezubi dinosaurus Izvor: Maurilio Oliveira / Universidade Federal do Rio de Janeiro

Paleontolozi su opisali novu vrstu bezubog ceratosaurusa pod nazivom Berthasaura leopoldinae.

Naučnici su u periodu od 2011. do 2014. godine pronašli ostatke ove životinje u eolskim peščarima brazilskog Bauru basena iz doba krede, 30 kilometara od grada Kuritibe.

Možda će vas zanimati i:

Istraživači primećuju da nova vrsta dinosaurusa ispoljava mnoge ranije nepoznate osteološke karakteristike, neuobičajene kod neptičjih teropoda. Tu posebno misle čeljusti bez zuba, kao i premaksilu sa reznom okluzalnom ivicom i blago spuštenim apikalnim vrhom. Ovo ukazuje na malu verovatnoću da je B. leopoldinae bio mesojed kao većina drugih ceratosaurusa.

"Međutim, to ne mora da znači da nije jeo meso. Mnoge ptice grabljivice jedu meso samo kljunom. Najverovatnije je bio svaštojed koji je živeo u negostoljubivom okruženju, gde je morao da jede bilo šta", kaže Jeovani Alves Sousa, koautor studije.

B. leopoldinae je bio mali - dug oko metar i visoka 80 centimetara. Težina životinje nije prelazila deset kilograma. Vrsta je dobila ime po istraživačici i zaštitnici ženskih prava Berti Lutc i prvoj brazilskoj carici Mariji Leopoldini.

Proučavajući fosilne ostatke, paleontolozi su zaključili da je određeni holotip umro u adolescenciji, malo pre nego što je dostigao odraslu dob.

"Imamo lobanju, vilicu, kičmu, kosti ramenog pojasa i karlice, prednje i zadnje udove. Dakle, B. leopoldinae je jedan od najkompletnijih dinosaurusa brazilskog perioda krede koji je došao do nas", napominje direktor Brazilskog nacionalnog muzeja.

Istraživači su izvestili da je B. leopoldinae tek drugi bezubi dinosaurus pronađen iz klase teropoda, posle limuzaurusa (Limusaurus inektricabilis) koji je otkriven u Kini.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka