Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko nosi titulu najdužeg dinosaurusa koji je hodao Zemljom?

Ako paleontološka zajednica prihvati Kertisov rad, supersaurus će sebi obezbediti titulu najdužeg poznatog dinosaurusa.

 supersaurus_1482569171.jpg Izvor: Shutterstock

Supersaurus (Supersaurus vivianae) oduvek je smatran jednim od najvećih inajdužih dinosaurusa. Njegova dužina je bila procenjena na 34 metra. Međutim, sada istraživači misle da je drevni stanovnik Zemlje bio još duži i da je dostizao od 39 do 42 metra.

Paleontolozi su došli do ovog zaključka nakon što su shvatili raniju grešku i ponovo analizirali fosilne ostatne supersaurusa.

Možda će vas zanimati i:

"Procenjujemo da je to najduži dinosaurus ikada, a to zaključujemo na osnovu analize dovoljnog broja fosila, pošto su ostaci drugih dinosaurusa fragmentarni i teško je precizno proceniti njihovu dužinu", kaže Brajan Kertis, glavni autor studije.

Studija Kertisovog tima je pokazala da je pre 150 miliona godina, u periodu jure, supersaurus mogao da dostigne dužinu od 39 metara od njuške do vrha repa.

Istraživači za sada ne mogu sa sigurnošću da tvrde ko je rekorder kada je reč o dužini dinosaurusa koji su članovi porodice diplodocidi (Diplodocidae) - najveće porodice životinja tog vremena vremena. Njegova "pobeda" još uvek nije zvanična. Neka nedavna istraživanja su pokazala da je to mogao biti i argentinosaurus, za kog se pretpostavljalo da je mogao da ima i 30-35 metara dužine, dok druge procene kažu da je mogao da naraste i do 40 metara.

Kertis veruje da je odrasli supersaurus dosezao 39 metara, ali mogao je da bude i još tri metra duži. Njegovo istraživanje (koje, međutim, još nije objavljeno u recenziranom časopisu) predstavljeno je onlajn 5. novembra na godišnjoj konferenciji Društva za paleontologiju kičmenjaka. Ako paleontološka zajednica prihvati Kertisov rad, supersaurus će sebi obezbediti titulu najdužeg poznatog dinosaurusa.

Možda će vas zanimati i:

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka