Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ptica stara 25 miliona godina otkriva svoju priču: Upoznajte jednu od najstarijih grabljivica na svetu

Fosil drevne grabljivice priča svoju priču staru 25 miliona godina.

 orao-0634719797 Izvor: Jacob Blokland / SWNS / SWNS / Profimedia

Fosil 25 miliona godina stare ptice, otkriven u Južnoj Australiji, identifikovan je kao jedna od najstarijih vrsta grabljivica na svetu.

Paleontolozi su 2016. otkrili fosil na obali jezera Pinpa, i već tada su ga identifikovali kao novu vrstu, Archaehierax sylvestris, što su tada objavili u studiji u časopisu Historical Biology.

Možda će vas zanimati i:

Elen Mejter, kandidat za doktoratkinju na Univerzitetu Flenders i vodeća autorka studije, rekla je da je drevna ptica bila nešto manja od današnjeg orla, a da mu je dužina stopala bila 15 santimetara, prenosi The Guardian.

"Na osnovu onoga što znamo, zaključujemo da je verovatno bio jedan od većih orlova u to vreme", rekla je. Iako je jezero Pinpa sada peščano pustinjsko stanište, pre 25 miliona godina to je verovatno bila prašuma sa stalnim vodenim površinama.

"Verujemo da je lovio većinu malih i ptica srednje veličine, recimo pretke pataka ili plamenaca, kao i sisare tog vremena, životinje poput predaka oposuma i koala", rekla je Mejter.

Orao je spram svoje veličine imao relativno kratka krila, ali dugačke noge i stopala. "To je relativno uobičajeno kod šumskih orlova", kaže Mejter. "To je adaptacija za letove kroz zgusnutiji prostor, kakav je bila prašuma."

"Mislimo da je bio lovac iz zasede. Iako nije bio brz letač, bio je prilično okretan i vešt."

Mejter je dodala da je ovo otkriće pokazalo da Australija imala endemsku lozu orlova rano u istoriji evolucije životinja. Drevna ptica pripadala je posebnoj grani orlova i nije bila direktni predak nijedne žive vrste.

Drevni orao imao je brojne drugačije karakteristike u odnosu na one kod današnjih jastrebova i orlova - uključujući i duža stopala za hvatanje plena. 

"Mesta na kojima su stajali mišići dosta su veća u poređenju sa većinom živih jastrebova, što bi moglo da znači da je imao veoma snažan hvat", rekla je Mejter.

Pronađeno je više od 60 kostiju ovog drevnog orla, što ga čini jednim od najbolje očuvanih fosila pronađenih na jezeru Pinpa. Na tom mestu su otkriveni i preci mnogih drugih australijskih vrsta, uključujući vombate, kljunare i kengure.

Verovatno da je ovaj primerak orla upao u jezero nakon što je uginuo. "Te kosti su se zakopale u sedimentu, što im je omogućilo da se očuvaju", rekla je Mejter.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka