Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fosil ptice dokazuje da ne prežiljavaju samo najjači - nego i oni najprivlačniji! Naučnici objašnjavaju zbog čega

Neobična kombinacija perja svedoči o postojanju polne selekcije kod ptica od praistorijskih vremena.

 99bd4daa540e46b2a5ffe08984ff31b2.max-2000x1000 Izvor: Gao Wei / Phys.org

Ravnoteža između prirodne i seksualne selekcije u evolucionim procesima zanimala je naučnike još od Darvinovih dana. Još uvek nema odgovora na pitanje zašto neki predstavnici faune (najupečatljiviji savremeni primer je paun) razvijaju osobine koje ih čine vidljivijim predatorima i manje sposobnim da pobegnu.

Možda će vas zanimati i:

Studija Kineskih naučnika posvećena je baš ovoj temi. Na raspolaganju su imali fosil ptice star 120 miliona godina pronađen na severoistoku Kine. Mala ptica imala je rep koji je bio skoro tri dužine njenog tela. Dobila je ime Yuanchuavis kompsosoura: u čast Juanču, ptici iz kineske mitologije i grčkih reči "kompsos" ("elegantan") i "oura" ("rep").

Osim veličine, rep je imao niz drugih jedinstvenih karakteristika: u osnovi se nalazila lepeza kratkog perja, a iz toga su izvirivala dva veoma dugačka pera. Ova kombinacija kratkog perja sa parom dugih sada se postoji samo kod nekoliko ptica, poput Nectariniidae ili  Quetzal (Pharomachrus mocinno).

Y. kompsosoura je prvi primer takve strukture repa kod Enantiornithes, grupi izumrlih ptica. Neobična kombinacija perja svedoči o postojanju polne selekcije kod ptica od praistorijskih vremena. Dok je kraći deo imao aerodinamičku funkciju i pomagao je ptici da pravilno leti, izduženo perje je verovatno korišćeno za skretanje pažnje tokom sezone parenja. Ovo perje je bilo znak, ne samo o lepote, već i zdravlja i izdržljivosti.

"Ženka će gledati mužjaka sa dodatnim perjem na repu i pomisliti: "Ako može da preživi ove uslove i sa dugim repom, onda mora da ima zaista dobre gene", kaže paleontolog Jingmaj Okonor.

Ptice koje žive u težim uslovima i primorane su na duge letove - imaju kratke repove. Dok su ptice sa dugim repovima manje sposobne za letenje i obično žive u gustim šumama sa obiljem hrane.

"Kontrastna" struktura odražava složenu interakciju između seksualne i prirodne selekcije u procesu evolucije, ukazujući da je svaka vrsta ptica na svoj način rešila probleme koji su se pojavili pre nje.

Možda će vas zanimati i:

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka