Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Živeo je pre 90 miliona godina i bio je opasniji od Ti reksa: Ostaci dinosaurusa otkriveni u Uzbekistanu

Živeo je u Aziji pre 90 miliona godina, čak 7 miliona godina pre nego što se pojavio Ti reks.

 dinosaurus-0630869356 Izvor: Profimedia

Stručnjaci sa Univerziteta Nagoja u Japanu otkrili su u Uzbekistanu, ostatke džinovskog dinosaurusa, za kog kažu da je jedan od najmoćnijih predatora koji je ikada živeo na planeti.

Dinosaurus Ulughbegsaurus uzbekistanensis, dostizao je družinu od osam metara i težio je preko tone. Zastrašujuće stvorenje imalo je zube poput oštrice dugačke do 15 centimetara, slične onima kao kod velike bele ajkule.

Možda će vas zanimati i:

Ulughbegsaurus je identifikovan po levoj strani vilice i zubima. Analiza je pokazala da je ovaj predator živeo pre najmanje 90 miliona godina - sedam miliona godina pre nego što se Ti reks pojavio. Ovo stvorenje je pripadalo grupi poznatoj kao Carcharodontosaurus, čuvenoj po tome što su imali zube kao današnje ajkule.

Ova zastrašujuća životinja nastanjivala je priobalnu ravnicu na najzapadnijoj tački azijskog kopna, u vreme kada su se kontinenti Zemlje samo približavali. Ovo mesto je danas je poznato kao groblje dinosaurusa u pustinji Kizilkum, jer je tamo pronađen veliki broj savršeno očuvanih praistorijskih kičmenjaka.

Na tom mestu su otkriveni i ostaci različitih ptica, pterosaurusa i sisara, rekao je Kohei Tanaka, sa Univerziteta Nagoja. Naučnik još napominje da je to bilo "neverovatno bogato okruženje".

Poznato je da su se Carcharodontosaurus-i povremeno borili međusobno - ponekad čak i do smrti. Na njihovim fosilnim ostacima otkriveni su ugrizi na licu i glavi, uključujući ubode zuba koji pripadaju istoj vrsti. Oni su gotovo sigurno naneti tokom borbi za teritoriju koju često viđamo i među modernim predatorima. Takvi tragovi pronađeni su i na fosilima iz Uzbekistana.

"Ovaj Ulughbegsaurus je prvi zabeleženi Carcharodontosaurus čiji ostaci pripadaju vremenu krede u Centralnoj Aziji. Otkriće takođe ukazuje na suživot Carcharodontosaurus-a i Tyrannosaurus-a u to vreme u ovom regionu. Prvi su bili dominantni predatori u odnosu na tiranosauruse, koji su tek kasnije tokom krede postali veći", zaključuje Kohei Tanaka.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka