Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najkompletniji do sada: Naučnici predstavili fosil drevnog dinosaurusa sa krestom i krilima (FOTO)

Najkompletniji fosil ove vrste otkriven do sad.

 pterosaurus-0526050602 Izvor: Profimedia

Policija u Brazilu spasila je ostatke neverovatno dobro očuvanog letećeg dinosaurusa.

Među 3000 drugih primeraka fosilnih ostataka, policija je, istraživajući ilegalnu trgovinu fosilima, još 2013. godine pronašla očuvane ostatke petrosaura Tupandactylus navigans.

Kada su fosili dati na procenu, paleontolog sa Univerzitata San Paolo, Viktor Bekari i njegove kolege shvatili su da pred sobom imaju najkompletniji fosil ove vrste koji su do tada videli, prenosi Science Alert.

Kada su spojili, gotovo dva metra dugačke ostatke, koji su prethodno bili isečeni zbog lakšeg transporta - kako bi se lakše sakrili, bili su očarani. Bio je to fosil Tapejaridae (grupa pterosaurusa sa krestom) u gotovo prirodnoj veličini.

Analize i istraživanja su trajala godinama. CT skeniranje pomoglo je da se otkriju neverovatni detalji ukrasa glave životinje - čija je veličina gotovo polovina veličine njegovog tela.

Možda će vas zanimati i:

Pterosaurusi su relativno retki u fosilnim zapisima jer imaju krhke, šuplje kosti koje su im omogućavale da lete. Prethodno su pronađeni samo fragmenti glava.

Odsustvo životinja koje žive na dnu jezera gde je fosil bio zakopan, u današnjoj formaciji Krato (Brazil), sugeriše da je nedostatak kiseonika doprineo izuzetnom očuvanju mekog ukrasa na glavi i tkiva kljuna.

T. navigans je imao neobičnu krestu koja se spuštala skroz do gornje vilice, što se može videti na zapanjujućem paleoart -u.

"Ovaj pterosaurus je imao raspon krila preko 2,5 metra i bio je visok 1 metar (računajući i krestu), rekao je Bekari za CNN. "Sa tako visokim ukrasom na glavi i relativno dugim vratom, ova životinja je možda bila ograničena na kratke letove."

Pre oko 115 miliona godina, ovi drevni dinosaurusi su možda koristili svoju sposobnost letenja da beže od predatora preko neba iznad današnjeg severnog Brazila, objašnjava tim. Njihov let podržavala je kost zvana notarijum.

Ova kost je spoj prvih grudnih pršljenova koji povećava otpornost na savijanje i naprezanja torza uzrokovana mahanjem krila; prisustvo notarijuma potvrđuje da je pterosaur zaista bio sposoban za let.

Upoređujući fosil sa prethodnim nalazima, tim sumnja da bi neke razlike mogle biti posledica polnog dimorfizma (gde se pripadnici iste vrste razlikuju u zavisnosti od pola), a ne postojanja dve različite vrste kako se do sada mislilo.

Ovo, međutim, zahteva dodatna istraživanja, da moglo da se potvrdi.

"Kao i paun, verovatno je provodio vreme jedući voće sa zemlje ili koristeći svoj dugi vrat da bi zgrabio hranu sa viših grmova."

Ilegalni izvoz fosila poput ovog predstavlja veliki problem za Brazil. Srećom, policija je ovaj pronašla pre nego što je nestao u svetu privatnih kolekcionara. Sada su naučnici uspeli da ga ispitaju i podele sa svetom ovo drevno čudo.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka