Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bio je četiri puta teži od afričkog slona: Otkriveni fosili jedne od najvećih kopnenih životinja svih vremena

Novootkriveno stvorenje, predstavljeno u naučnom časopisu Commucation Biology, izumrli je rođak današnjeg nosoroga.

  Izvor: Foto: ProfimediaMAURICIO ANTON / Sciencephoto / Profimedia

Jedna od najvećih kopnenih životinja svih vremena nastanjivala je teritoriju između današnje Tibetanske visoravni i Pakistana pre više od 25 miliona godina, potvrdili su očuvani fosili džinovskog nosoroga.

Pre 26,5 miliona godina, delovi regiona u kome su fosili pronađeni bili su prožeti vlažnim šumama, pružajući utočište jednom od najvećih sisara koji su ikada hodali kopnom.

Povezane vesti

Povezane vesti

Novootkriveno stvorenje, predstavljeno u naučnom časopisu Commucation Biology, izumrli je rođak današnjeg nosoroga, prenosi RTS.

Kolosalna životinja bila je teška do 24 tone, što je četiri puta više od današnjih afričkih slonova, a samo njena lobanja bila je dugačka više od metra.

To je najnovija poznata vrsta u grupi džinovskih nosoroga bez rogova koji su živeli širom centralne Azije u periodu od pre 50 miliona godina do pre 23 miliona godina.

Inače, P. linxiaense, kako je nosorog nazvan, i njegovi srodnici poznati su po ogromnim dimenzijama. Smatra se da je prosečna odrasla jedinka bila viša od pet metara do ramena i da je imala vrat dug oko dva metra.

Poređenja radi, današnje žirafe su visoke nepunih šest metara.

Zahvaljujući položaju, pronađeni fosili, uključuju očuvanu kompletnu lobanju i kičmene pršljenove, i velika su pomoć "u popunjavanju porodičnog stabla životinja paraceraterijuma".

Fosili ovih životinja su retki i često fragmentirani, što otežava prikazivanje evolucije i širenja roda.

Smatra se da im je dugogodišnje stanište grupe bila Centralna Azija, ali prva vrsta paraceraterijuma živela je u današnjem zapadnom Pakistanu.

Istraživači koje je vodio Tao Deng, paleontolog sisara sa kineskog Instituta za paleontologiju i paleoantropologiju kičmenjaka u Pekingu, sada su otkrili da je nova vrsta P. linxiaense bila usko povezana sa pakistanskim P. Butgiense, a to nagoveštava poreklo pakistanskog nosoroga.

Pronađeni fosili izvučeni su iz peščara centralnog kineskog basena Linkija.

Pedesetih godina prošlog veka poljoprivrednici u tom području tvrdili su da su pronašli "zmajeve kosti". Jedno vreme su ti ostaci prodavani medicinskim kompanijama i korišćeni su kao sastojci tradicionalnih kineskih lekova.

Od osamdesetih godina prošlog veka, paleontolozi sa Instituta za paleontologiju i paleoantropologiju kičmenjaka proučavali su stene bazena Linkija i bogatstvo fosila iz tog područja.

Nova otkrića sugerišu da su se džinovski nosorozi slobodno kretali hiljadama kilometara između Centralne Azije i indijskog potkontinenta pre 30–35 miliona godina.

Klima i geografski obrasci

Klimatski uslovi u to vreme "dozvoljavali su gigantskom nosorogu da ode ka severu u Centralnu Aziju", navodi se u studiji.

Podaci iz nove studije pomažu u otkrivanju geografskih obrazaca koji su upravljali kretanjem džinovskih nosoroga.

Tako na primer, Katalog džinovskih fosila nosoroga u novom istraživanju sugeriše da životinje nikada nisu prešle iz Azije u Evropu preko planine Ural, ukazujući na to da je planinski lanac mogao da deluje kao prepreka.

Istraživanje takođe može pomoći da se objasni kako su ogromna stvorenja stigla u današnju Tursku, gde su takođe pronađeni fosili nosoroga.

U naučnom radu se sugeriše da su se, nakon što su džinovski nosorozi stigli u današnji Pakistan, probili u Tursku preko današnjeg Avganistana i Irana.

Neki fosili koji pričaju ovu priču, međutim, sada su izgubljeni i nedostupni onima koji se bave naučnim istraživanjima. Zbirka od 300 fosila sakupljenih u Pakistanu – uključujući ostatke gigantskih nosoroga, stradala je 2006. godine zbog bombardovanja.

U slučaju novootkrivene vrste, fosili su na sigurnom – u paleozoološkom muzeju Heženg u kineskoj severno-centralnoj provinciji Gansu.

Naučnicima sledi rad na detaljnijem opisu giganta, uključujući rekonstrukciju mišića i precizniju procenu njegove telesne mase.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka