Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta kažu naučnici - koliko generacija i koji broj Ti-reksova je hodao Zemljom?

U najnovijoj studiji naučnici otkrivaju kolika je bila ukupna populacija Tiranosaurus reksa u istoriji, koliko je iznosila gustina naseljenosti vrste, ali i koja je verovatnoća fosilizacije njihovih ostataka.

  Izvor: Foto: Profimedia

Ukoliko bi putovanje u prošlost bilo moguće, ako biste se vratili 67 miliona godina unazad na područje današnje Montane, našli biste se u kraljevstvu čuvenog drevnog predatora – Tiranosaurus reksa. Ovo bi bez sumnje bilo zanimljivo iskustvo, ali verovatno vas zanima koja bi bila verovatnoća da sretnete jednog Ti-reksa?

Iako zvuči neverovatno, nakon dve decenije istraživanja, naučnici su nedavno objavili rezultate u novoj studiji u kojoj je procenjena gustina naseljenosti ove vrste. Jedan primerak Ti-reksa bi bio na 24 kilometra od vas, ako ne i bliže.

Povezane vesti

Povezane vesti

U novoj studiji objavljenoj u časopisu Science, naučnici su se bavili gustinom naseljenosti Tiranosaurus reksa, ali i ukupnim brojem jedinki ove vrste koje su hodale našom planetom. Istraživači procenjuju da je oko 20.000 ovih životinja živelo istovremeno i da je postojalo oko 127.000 generacija. U periodu od dva do tri milona godina, ukupan broj jedinki koji je naseljavao Severnu Ameriku, od Aljaske do Meksika, procenjuje se na 2,5 milijardi.

Slična studija je objavljena i 1993. godine, ali su se naučnici sada služili najnovijim biološkim istraživanjima Tiranosaurus reksa kako bi što tačnije odredili gornju i donju granicu opsega u kome se kretao broj jedinki. U proseku, jedan Tiranousaurus reks je živeo na svakih 108 kvadratnih kilometara.

Nakon miliona kompjuterski simulacija, utvrđeno je da je ukupna populacija Ti-reksa na planeti Zemlji bila između 140 miliona i 42 milijarde, tj. u proseku 2,5 bilijardni jedinki. To znači da je u svakom trenutku živelo između 1.300 i 328.000, prosečno 20.000, primeraka.

Kako je bilo moguće doći do ovih brojki?

Tokom proteklih 20 godina, naučnici su došli do neverovatnih otkrića vezanih za Tiranosaurus reksa – koji je bio negov životni vek (oko 28 godina), kada je sticao polnu zrelost (oko 15,5 godina) i koliko je bila teška jedna odrasla jedinka (oko 6,8 tona). Na osnovu ovih podataka je izračunata približna dužina trajanja jedne generacije i prosečna telesna masa jedinke u bilo kom trenutku.

Nakon miliona kompjuterski simulacija, utvrđeno je da je ukupna populacija Ti-reksa na planeti Zemlji bila između 140 miliona i 42 milijarde, tj. u proseku 2,5 bilijardni jedinki. To znači da je u svakom trenutku živelo između 1.300 i 328.000, prosečno 20.000, primeraka.

Odnos između telesne mase i gustine populacije životinja koje danas naseljavaju Zemlju pomogao je naučnicima u izračunavanju ukupne populacije Ti-reksa. Šablon poznat pod nazivom Damutov zakon kaže da ukoliko se telesna masa uveća 10 puta, gustina populacije se smanjuje za više od četiri petine. Džon Damut, ekolog sa Univerziteta U Kaliforniji, je ovu računicu utemeljio na svom tridesetogodišnjem iskustvu u proučavanju živih sisara.

Nakon primene Damutovog zakona, uz male korekcije zbog činjenice da tiranosaurus reks nije sisar, naučnici su došli do ukupnog broja populacije između 140 miliona i 42 milijarde.

Retki fosili Tiranosaurus reksa

Pored važnih saznanja o populaciji ove vrste, naučnici su probali da otkriju i koja je verovatnoća fosilizacije jednog primerka. Do sada je otkriveno malo više od 100 fosila ove vrste, a oko dve petine se nalaze u privatnom ili komercijalnom vlasništvu. Za potrebe ove studije, naučnici su koristili 32 fosila odraslih jedinki koji su deo javnih ustanova.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kada se uporede brojevi od 2,5 milijardi primeraka tiranousaurus reksa koji su živeli na planeti sa 32 fosila, zaključak je da je do fosilizacije došlo kod jedne od 80 miliona jedinki. Čak i da je broj fosila, uključujući one koje tek treba da otkrijemo, veći od 32, procenat fosilizacija je i dalje iznenađujuće mali.

Ova studija je pokazala koliko je teško bilo da se steknu svi uslovi, da posmrtni ostaci životinje budu zatrpani dovoljno brzo i u odgovarajućim hemijskim uslovima, kako bi došlo do fosilizacije. "Da je ukupna populacija Tiranosaurus reksa bila 2,5 miliona umesto 2,5 milijarde, verovatno nikada ne bismo ni otkrili njihove fosile", ističe paleontolog Čarls Maršal, vodeći autor studije.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka