Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iz milion godina starog zuba mamuta izvučen NAJSTARIJI DNK na svetu

Naučnici su uspeli da izvuku genom star milion godina iz zuba mamuta otkrivenog 70-ih godina prošlog veka u sibirskom večnom ledu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Stručnjaci do sada nisu bili sigurni može li drevna DNK opstati duže od milion godina. Kada neki organizam umre, njegovi se hromozomi raspadnu na delove koji s vremenom postaju sve kraći.

Lanci DNK nakon nekog vremena postanu toliko mali da čak ako se i izvuku iz uzorka, u sebi ne sadrže korisne informacije, objavio je "Nejčer", a prenosiSputnik.

Povezane vesti

Povezane vesti

Genetičar Ludovik Orlando iz Centra za antropobiologiju i genetiku u Tuluzu, u Francuskoj, i njegove kolege uspeli su da izvuku informacije iz kosti konja stare između 560.000 i 780.000 godina, nakon čega su se zapitali može li se to isto uraditi i sa još starijim uzorkom.

Posebno su bili optimistični kada je reč o uzorku koji je sačuvan u permafrostu jer konstantno niske temperature večnog leda usporavaju fragmentaciju DNK.

Lav Dalen, genetičar iz Švedskog prirodnjačkog muzeja (SMNH) u Stokholmu, bavi se sekvenciranjem starih ostataka mamuta od 2007. godine, a nedavno je uspeo da ostvariti san kolega iz Francuske.
Njegov tim je sekvencirao uzorke, jedan vunenog mamuta (mammuthus primigenius) i dva stepskog mamuta (mammuthus trogontherii), koje je 1970-ih iskopao ruski paleontolog Andrej Šer.

Dalen se nadao da bi DNK iz uzoraka mogao dati neke odgovore na pitanja o evoluciji vunenih mamuta, ali je bio vrlo sumnjičav zbog kvalitete uzoraka.

"Nije sve što se nalazi u večnom ledu očuvano. Velika većina uzoraka ima bezvezni DNK", kazao je.

Međutim, zahvaljujući napretku u tehnologiji sekvenciranja i bioinformatike, njegov tim je naposletku uspeo da izvuče 49 miliona baznih parova nuklearne DNK iz najstarijeg uzorka, pronađenog u blizini sela Krestovka, i 884 miliona baznih parova iz drugog zuba koji pripada uzorku nazvanom Adića.

DNK analiza je pokazala da je uzorak iz Krestovke star 1,65 miliona godina, a uzorak Adiće oko 1,3 miliona.

Ova dva najstarija zuba su izgleda pripadali stepskim mamutima, evropskoj vrsti za koju se smatra da je prethodila vunenim i kolumbijskim mamutima, preneo je portal "Indeks".

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka