Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Praistorijski ručak: Poslednji obrok oklopnog dinosaurusa sačuvan u zadivljujućim detaljima

Najbolje očuvan fosil dinsoaurusa do sada pronađen, otkriva nove tajne stare 110 miliona godina...

  Izvor: Najbolje očuvan fosil dinsoaurusa do sada pronađen, otkriva nove tajne stare 110 miliona godina...

Jednog letnjeg dana pre oko 110 miliona godina, oklopni dinosaurus verovatno se probijao kroz zemljište opustošeno nakon požara, u današnjoj Alberti u Kanadi, gutajući zelene paprati koje su virile iz pepela. Nedugo zatim, dinosaurus je završio mrtav u reci koja ga je odnela u more. Drevno stvorenje ostalo je zarobljeno u morskim sedimentima sve do 2011. godine, kada ga je slučajno otkrio jedan rudar tražeći naftu. Fosil ovog dinosaurusa je najbolje očuvani primerak ove vrste ikada pronađen, a nova istraživanja donela su nova otkrića koja nam otkrivaju njegov život.

Naime, naučnici su u njegovim crevima otkrili kuglice biljne materije koje, ne samo da otkrivaju način ishrane ove životinje, nego i mnogo toga o sezoni u kojoj je dinosaurus umro.

"Materija je toliko dobro očuvana da nam otkriva mnogo toga o sadržaju njegovog stomaka", kaže glavni autor studije, Kejleb Barun, kustos Tirelovog kraljevskog muzeja paleontologije, iz Alberte. 

Istraživanje je objavljeno 2. juna u Royal Society Open Science, i delimično je finansirano i od strane National Geographic Society. Ovo istraživanje pruža uvid u svet u kom je ovaj veliki biljojed živeo. "Daje nam zaista živopisnu sliku okruženja kroz koje se ovaj dinosaurus kretao", kaže Viktorija Arbor, kustos Kraljevskog Muzeja Britanske Kolumbije. "Sada možemo da zamislimo jedan specifičan događaj koji se dogodio u životu ovog dinosaurusa, što je zaista, zaista kul."

Više o otkriću ovog, najbolje očuvanog fosila dinosaurusa do sada, pročitajte na linku:

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka