Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bezopasan izgled bebe T-Reksa: Mladunče mesoždera ličilo je na pufnastog ptića (VIDEO)

Postavka izložbe u Njujorku podsetila je posetioce na to da svako živo biće na ovaj svet dolazi kao neodoljiva beba. Čak i kada je u pitanju T-Reks.

  Izvor: Foto: YouTube/Printscreen

Iako je teško zamisliti da je ozloglašeni, zubati džin iz doba Krede takođe bio prvo beba, Tiranosaurus Reks nije mogao da izađe iz jajeta u punoj veličini odrasle jedinke.

Bebe T-Reksa bile su nalik na veoma mršave ćurke, sa rukama nešto proporcionalnijim u odnosu na telo,za razliku od odraslog dinosaurusa. Posebno je zanimljiv podatak da je mladunče mesojeda koji je bio na vrhu lanca ishrane bilo prekriveno pufnastim i bujnim perjem.

Pročitajte i Upečatljiva smrt i život: Otkriven dinosaurus koji je bio veći od T-Reksa (FOTO)

Prema najnovijem modelu, koji se smatra trenutno najverodostojnijim prikazom mladunca dinosaurusa, perje T-Reksa prekrivalo je čitavo telo mlade jedinke - raslo je od glave životinje spuštajući se niz njen rep.

Iznenađujuća otkrića o ovom legendarnom mesožderu i njegovim rođacima tiranosaurusima, premijerno su prikazana na izložbi The Ultimate Predator, otvorenoj 11. marta ove godine u Američkom muzeju nacionalne istorije, u Njujorku. Pretpostavlja se da su mladunci svih tiranosaurusa bili odeveni u bujne perjane kapute.

Većina vrsta prikazanih na izložbi bile su neotkrivene do 2000. godine, objašnjava tvorac tekstualnog dela izložbe, Martin Švabaher za Live Science. Prvi tiranosaurusi pojavili su se pre oko 167 miliona godina, što je 100 miliona godina pre nego što je T-Reks zavladao Kredom. Njegovi preci imali su relativno duže ruke i bili su manji i brži.

Neobičan spojKljun patke, vrat labuda, zubi krokodila: Otkriven fosil do sada najčudnijeg dinosaura

Zvezda izložbe svakako je simpatična postavka koja je posetiocima ukazala da ni T-Reks nije oduvek bio ogroman, već je od veličine odrasle ćurke naglo i brzo rastao u strašnu i veliku odraslu jedinku. Smatra se da je oko svoje 20. godine dostizao maksimalnu raskoš svoje građe - od 3,6 do 3,9 metara visine i 12 do 13 metara dužine, a težio je između 6 i 9 tona (5 500-8 000 u kilogramima). 

Author: Jelena Ciric
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Youtube/printscreen

Da bi dostigao proporcije odrasle jedinke, morao je da dobija 3kg na težini, svakodnevno, tokom 13 godina hitrog rasta, istakao je paleontolog Mark Norel. 

Na osnovu najnovijih fosila utvrđeno je i da su ruke odraslog T-Reksa bile čak manje nego što se godinama na osnovu modela prikazivalo. Uprkos tome, njhova građa daleko je od krhke. Zglobovi su im bili veoma pokretni, a muskulatura snažna. S obzirom na to da su mladunci imali proporcionalniju dužinu ruku postoji mogućnost da su u tom periodu svog života mogli i njima da hvataju plen, kao što su to činili njihovi manji rođaci tiranosaurusi.

Vremenom je upotrebljivost ruku nadomestila masivna glava i snažne vilice kojima su lovili i komadali plen, silom jačine 34, 500 N - ovo se smatra najačim zagrižajem koji je ikada postojao u svetu životinja.

Postavka izložbe u Njujorku podsetila je posetioce na to da svako živo biće na ovaj svet dolazi kao neodoljiva beba. Čak i kada je u pitanju T-Reks.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka