Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici došli do važnog otkrića o dinosaurusima

Fosili malog tiranosaurusa nedavno otkriveni u Juti pomažu paleontolozima da popune prazninu od 70 miliona godina u usponu tiranosaurusa do vrhunskih predatora, rekli su naučnici.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Lagan i vrlo brz "Moros intrepidus", čije ime znači "glasnik propasti", živeo je pre otprilike 96 miliona godina i najstarija je vrsta tiranosaurusa iz razdoblja krede koja je dosad otkrivena u Severnoj Americi. 

Paleontolozi veruju da je relativno mali dinosaurus, sa zadnjim nogama od 1,2 metra i težak oko 78 kilograma, veza između primitivnih tiranosaurusa srednje veličine iz razdoblja jure (pre oko 150 miliona godina) i dominantnih tiranosaurusa reks iz krede (pre otprilike 81 miliona godina). 

"Tiranosaurusi su vladali 15 miliona godina, što je dovelo do izumiranja krajem krede, ali nije uvek bilo tako", rekla je Lindzi Zano sa Državnog univerziteta Severne Karoline, autorka rada koji opisuje istraživanje objavljeno u stručnom časopisu "Communications Biology". 

Pogledajte i Upečatljiva smrt i život: Otkriven dinosaurus koji je bio veći od T-Reksa (FOTO)

"Rano u svojoj evoluciji tiranosaurusi su živeli u senci starijih vrsta (dinosaurusa) kao što su alosauri, koji su tada već bili na vrhu lanca ishrane", kazala je ona. 

Kada i kako brzo su tiranosaurusi postali vrhunski predatori dugo je vremena frustriralo naučnike. 

Pogledajte i Bez ovog udara asteroida čovečanstvo možda ne bi postojalo

"Sada znamo da im je trebalo manje od 15 miliona godina da zavladaju", kazala je naučnica.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka