Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Upečatljiva smrt i život: Otkriven dinosaurus koji je bio veći od T-Reksa (FOTO)

Naučnici su otkrili fosilne ostatke ogromnog dinosaurusa mesoždera koji je harao severom Italije pre 198 miliona godina, čija je smrt, a ne samo život bila veoma upečatljiva.

 Izvor: Foto: Profimedia

Saltriovenator zanelai bio je dug oko 7,5 metara, objavili su u naučnici, težio je najmanje tonu što znači da je u vreme kad je živeo na početku razdoblja jure bio najveći poznati dinosaurus mesožder. 

I njegova smrt bila je upečatljiva. 

Nakon što je uginuo njegov leš je nekako stigao do mora i potonuo na dno gde su se njegovim ostacima mesecima i godinama hranila mnoga morska bića pre nego što se pretvorio u fosil. 

Pogledajte i 10 stvari koje niste znali o dinosaurima

Na njegovim kostima nađeni su tragovi koje su verovatno ostavile ajkule i druge ribe kao i tragovi morskih ježeva i male rupe koje su probušili morski crvi. 

"To je jedinstveno", kazao je paleontolog Kristiano Dal Saso iz milanskog prirodnjačkog muzeja, koji je vodio istraživanje čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu PereJ.

"U naučnoj literaturi spominju se neke kosti dinosaurusa koje su jele kopnene životinje poput dinosaurusa i, ređe, insekata. Najmanje tri vrste morskih životinja ostavilo je tragove na kostima saltriovenatora", dodao je. 

Saznajte i Kada su dinosauri počeli zapravo da nestaju?

Saltriovenator, koji ujedinjuje odlike nerazvijenih dinosaurusa mesoždera i onih razvijenijih, najavio je pojavu još većih dinosaurusa grabljivaca koji su živeli kasnije tokom jure i krede. To je drugi dinosaurus koji je otkriven u Italiji, prenosi The Wire. 

Saltriovenator, u prevodu lovac iz Saltrija, bio je dvonožna životinja lobanje duge 80 centimetara s oštrim zubima. Na prednjim ekstremitetima je imao po četiri prsta od kojih su tri imala kandže. Bio je star oko 24 godine i nepotpuno razvijen u trenutku smrti. Živeo je u obalnom području u okruženju koje nalikuje na današnje Karibe i verovatno je lovio dinosauruse biljojede te možda manje dinosauruse mesoždere, kažu naučnici. 

Dinosaurusi su se prvi put pojavili pre oko 230 miliona godina tokom trijasa.

Izvor: B92

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka