Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veliko otkriće: Pronađena najveća noga dinosaurusa ikada (FOTO)

Najveći do sada pronađeni deo noge dinosaurusa, poznatog kao "Bigfoot", pripada ogromnoj životinji koja je bila teška do oko 80 tona.

  Izvor: Foto: Profimedia

Stopalo dinosaurusa poznatog kao "Bigfoot" opisano je u novom naučnom radu nedavno objavljenom u javno dostupnom naučnom časopisu PeerJ - The Journal of Life and Environmental Sciences. Stopalo su 1998. godine na ekspediciji iskopali naučnici sa Univerziteta u Kanzasu, na čelu s glavnim autorom rada Entonijem Maltezeom kao članom grupe.

Nakon detaljnih priprema i analiza, Malteze i njegov međunarodni tim saradnika identifikovali su stopalo kao deo tela životinje srodne brahiosauru, izveštava Science Daily.

Kako piše Malteze, bilo je odmah vidljivo da stopalo, dugačko gotovo jedan metar, pripada ogromnoj životinji. Zbog toga je primerak nazvan "Bigfoot". Prema postojećim nalazima brahiosaurus je bio dug oko 25 metara, a glavu je mogao da podgne oko 13 metara iznad zemlje. Međutim, postoje dokazi, poput nalaza Bigfuta, da je bio viši od navedene cifre. Bio je težal do oko 80 tona.

Pogledajte i 10 stvari koje niste znali o dinosaurima

Sada, posle detaljnih priprema i analiza, Malteze i njegov međunarodni tim, koji čine stručnjaci iz Sjedinjenih Država, Švajcarske i Nemačke, identifikovali su stopalo kao deo tela životinje koja je u bliskom srodstvu s brahiosaurom, poznatom po pojavljivanju u filmu "Park iz doba Jure" iz 1993. godine. Entoni Malteze, Emanuel Čop, Femke Holverda i Dejvid Burnham koristili su metodu 3D skeniranja i detaljna merenja da bi uporedili Bigfut sa stopalima različitih vrsta sauropoda. Njihovo istraživanje je potvrdilo neobičnu veličinu stopala.

Prema izjavi Holverde, Holanđanke na doktoratu u Minhenu, upoređivanja sa stopalima ostalih sauropoda pokazale su da je Bigfut svakako najveće dosad otkriveno stopalo dinosaurusa.

Istraživanje je takođe otkrilo da se obitavalište Brachiosaura pre 150 miliona godina protezalo od istočnog dela države Juta do severozapadnog Vajominga.

Saznajte i Kada su dinosauri počeli zapravo da nestaju?

"To je iznenađujuće", tvrdi Čop, švajcarski paleontolog zaposlen u Američkom prirodoslovnom muzeju u Njujorku.

"Navodno su mnogi drugi primerci sauropoda u to vreme nastanjivali mnogo manja područja", dodaje. Prema izjavi Maltezea, koji je bio član originalnog tima na Univerzitetu u Kanzasu 1998. godine. Stenoviti izdanci u kojima je nađen fosil sadrže mnogo drugih "fantastičnih kostura dinosaurusa", a naučnici se nadaju da će tamo nastaviti istraživanja, piše Science Daily.

Izvor: Index.hr

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka