Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ogromni dinosaurus mesožder harao južnim delovima Afrike pre 200 miliona godina

Trag fosilnih otisaka stopala sa tri prsta, dugačkih 57 centimetara, pokazuje da je ogromni dinosaurus mesožder harao južnim delovima Afrike pre 200 miliona godina, u vreme kad je većina dinosaurusa grabljivaca bila srednjeg rasta.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Naučnici su opisali otiske stopala iz drevnog rečnog korita u Lesotu i procenili da je dinosaurus, koga su nazvali Kajentapus ambroholohali, bio dugačak oko devet metara. 

Iako nisu pronađeni nikakvi fosilni ostaci kostiju, naučnici su zaključili da se radilo o ogromnom teropodu - dvonožnom mesožderu iz grupe dinosaurusa kojima su pripadali i tiranosaurus i giganotosaurus. Iz teropoda su se kasnije razvile i ptice. 

Kajentapus je živeo u ranom razdoblju jure, neposredno posle masovnog izumiranja grabljivih gmizavaca koji su živeli u prethodnom razdoblju - trijasu, kada su se dinosaurusi prvi put pojavili. 

"Naše otkriće potvrđuje hipotezu da su teropodi postajali veliki relativno rano u svojoj evoluciji, ali očigledno ne pre razdoblja koje označava prelaz iz trijasa u juru", kaže paleontolog Fabien Knol iz španske fondacije "Dinopolis" i britanskog Univerziteta u Mančesteru. 

Ne postoje skeletni ostaci tako velikih dinosaurusa mesoždera iz tako ranog razdoblja njihovog razvoja, koji je živeo na južnoj polovini superkontinenta Gondvane. 

 Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: Reuter

Postoje, međutim, drugi fosilni otisci stopala iz Poljske, koji pokazuju da je teropod slične veličine naseljavao superkontinent Laurasiju otprilike u isto vreme.

Fosilni ostaci teropoda slične veličine datiraju tek iz razdoblja 30 miliona godina kasnije, navodi Knol. Otisci stopala pronađeni su na mestu koje je nekad bilo rečno dno. 

"Radi se o prvom dokazu veoma velikog mesoždera, koji je tumarao tim područjima kojima su dominirali razni biljojedi, svaštojedi i mnogo manji dinosaurusi grabljivice", dodaje paleontološkinja Lara Sisio sa Univerziteta u Kejp Taunu u Južnoafričkoj republici. 

Rezultati istraživanja objavljeni su u sredu u časopisu "Plos One". 

Druga grupa naučnika je, u četvrtak u časopisu "Scientific Reports", opisala još jednog "novog" dinosaurusa, koga su nazvali Materonodon provincialis, koji je živeo pre 70 miliona godina, a čiji su fosilni ostaci otkriveni na jugu Francuske. Uočljivo obeležje Materonodona su njegovi veliki zubi.

Izvor: Hina

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka