Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hormoni menjaju strukturu ženskog mozga tokom ciklusa: Pre ovulacije menja se bela materija, nakon toga siva

Tokom menstrualnog ciklusa nivoi hormona u telu žena se konstantno menjaju, i to je svima poznato. međutim, nova studija otkriva da oni utiču na belu i sivu masu mozga.

 Mozak žene se menja tokom menstruacije_1718396686.jpg Izvor: Shutterstock

Većina žena je shvatila da se njihovo ponašanje menja tokom menstrualnog ciklusa. Međutim, o ovom fenomenu je više toga imala da kaže popularna kultura nego nauka. Sve do sada, kada su u svojoj pionirkskoj studiji neuronaučnice Elizabet Rizor i Viktorija Babenko sa Univerziteta u Кaliforniji, otkrile da fluktuacija hormona tokom ciklusa izaziva promene u sivoj i beloj materiji mozga.

Iako se još pouzdano ne zna kako ove promene utiču na samo funkcionisanje mozga, ovo otkriće postavlja osnovu za buduća istraživanja o problemima mentalnog zdravlja u vezi sa menstruacijom.

Ponašanje hormona tokom ciklusa

Tim je koristio hormonske analize da bi izmerio nivoe hormona gonada kod 30 žena: estrogena i progesterona; i gonadotropina: FSH, odgovoran za proizvodnju estrogena, LH ili luteinizirajućeg hormona odgovornog za ovulaciju; i hCG, koji proizvodi embrion i najpoznatiji je po upotrebi u testovima trudnoće.

Potom su mozgovi žena, proučavani magnetnom rezonancom u različitim fazama, počevši od menstruacije, ovulacije i srednje lutealne faze, da bi potom ti podaci upoređivani sa nivoima hormona u krvi. Tako su rezultati pokazali da je u trenucima pre ovulacije - kada se povećaju nivoi luteinizirajućeg i 17 β-estradiola, glavnog oblika estrogena - u mozgu žena došlo do promene bele materije.

Nakon toga je uočeno kako su povišeni nivoi progesterona povezani sa smanjenjem zapremine likvora, koji obavlja vitalne funkcije kao što su zaštita mozga od iznenadnih povreda i povećanje sive materije. Veličina ovog organa, nije menjana ni u jednom trenutku menstrualnog ciklusa.

Za sada su nepoznate moguće implikacije ovih promena. Ali ono što je izvesno jeste da otkrića ostavljaju otvorena vrata za nastavak proučavanja ovog i drugih fizioloških procesa vezanih za zdravlje žena.

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Biorxiv.

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:17
ZBOG ČEGA ŽENE NE OSTAJU TRUDNE VIŠE OD JEDNOG PUTA? Ginekolog obelodanio: Nisu finansije, ZBOG OVOGA SA TRUDNICE NAJUGROŽENIJE!
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka