Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ukoliko planirate ili ih već imate, onda morate da znate: Ljubimci i domaće životinje mogu da prenesu bolesti

Kućni ljubimci i domaće životinja, igraju zamršenu ulogu u prenosu bolesti na ljude.

 Kućni ljubimci kao prenosioci zoonoza_2105172248.jpg Izvor: Shutterstock

Nova studija objavljena u časopisu Science Translational Medicine naglašava važnost razumevanja principa "Jedno zdravlje". Ova perspektiva nam omogućava da razumemo interakcije između fizičkih i bioloških faktora u dinamici zoonoza. Aspekti kao što su globalizacija, klimatske promene ili urbanizacija prirodnih ekosistema drastično menjaju odnos između životinja i ljudi, promovišući pojavu i širenje zoonoza.

Bolesti koje se prenose sa kičmenjaka na ljude, nisu novi koncept. Svetska zdravstvena organizacija identifikovala je više od 200 vrsta njih i iznenađujuće je da su naši ljubimci često centar ove dinamike, bilo kao glavni ili sekundarni akteri.

Iako su mnoge mačke kućni ljubimci, sve je veći broj divljih mačaka bez vlasništva u urbanim sredinama. Pored toga, postoje i one koje žive i u zatvorenom i na otvorenom, a mnoge borave u skloništima ili spasilačkim objektima. Npr. bolest mačjih ogrebotina, uzrokovana infekcijom Bartonella henselae je zoonotski oblik bartoneloze koja kod ljudi uglavnom prođe nezapaženo, ali može izazvati i oticanje limfnih čvorova. 

Drugi zoonotski patogeni koji se obično pominju u veterinarskoj literaturi uključuju C. psittaci, domaćih papagaja i pseći koronavirus (CCoV) kod domaćih pasa. Generalno, sve ptice predstavljaju rizik od zaraza zoonozama, od domaćih do živine i divljih ptica. Ovo se najviše odnosi na ptičji grip. 

Ipak, glavni rezervoar za različite zoonotične viruse jesi komarci, koji mogu da prenesu viruse zapadnog i istočnog konjskog encefalitisa i virusa Zapadnog Nila. Ovi patogeni se mogu preneti na ljude i konje, uglavnom preko ujeda komaraca, a u nekim slučajevima izazivaju smrt.

Nema sumnje da domaća životinja koja dobija adekvatnu zdravstvenu negu retko može da postane prenosilac bolesti na ljude. Vakcine, lekovi i odgovorna nega su vitalni alati u prevenciji rizika. Međutim, neophodno je biti svestan činjenice da životinje na nas mogu preneti patogene i da je redovna higijena u suzbijanju istih izuzetno važna ukoliko se odlučite da postanete vlasnik neke od njih. 

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

01:47
PUNI SU PARAZITA, ZATO IH I ZOVU LETEĆI PACOVI
Izvor: Kurir televiizija
Izvor: Kurir televiizija

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka