Studije pokazuju da prilikom kombinovanja voća i povrća za smuti možete pogrešiti.

Zvanične preporuke nutricionista su - pet porcija dnevno. Ovo se odnosi na količinu voća i povrća koju svaka osoba treba da konzumira tokom dana kako bi zadovoljila potrebe za vitaminima, hranljivim materijama, vlaknima i fitohemikalijama. U idealnom slučaju, ovo bi trebalo da budu tri porcije povrća (400 g) i dve voća (250 g).
Za vaše zube i efikasniju apsorpciju hranljivih materija, uvek je bolje zagristi jabuku ili sažvakati šargarepu nego piti smuti. Ipak, oni - tj pitka kaša napravljena od različitih vrsta voća i povrća - su popularna alternativa jer se za kraći vremenski period proguta preporučeni dnevni obrok. Međutim ,istraživanja pokazuju da neselektivni odabir voća i povrća u supermarketu ili na pijaci nije pravi pristup ukoliko želite da pripremite zdrav smuti.
Obratite pažnju na kombinaciju
Jedna studija objavljena u časopisu Food and Function, fokusirala se na enzime koji se zovu polifenol oksidaza (PPO) i flavanoli. Biljne materije koje se nalaze u povrću i voću, ali i u čaju i kakau. Dokazano je da su korisne za naš kardiovaskularni sistem, povećavaju elastičnost krvnih sudova, smanjuju rizik od visokog krvnog pritiska i nivoa holesterola i poboljšavaju performanse pamćenja.
Poput flavonola, PPO se prirodno javlja u hrani i odgovoran je za izazivanje smeđe boje određenog voća ili povrća kada se seče, cedi i izlaže vazduhu. Najbolji primer je banana, koje se često nalazi u smutijima.
"Želeli smo da saznamo na praktičnom nivou kako pravljenje smutija na bazi banane utiče na apsorpciju flavanola", kaže Havijer Otaviani, vodeći autor studije.
Da bi ovo testirali, istraživači su naveli učesnike studije da piju dve različite vrste smutija: smuti sa bananama, u kojima je PPO prirodno veoma aktivan, i smuti od bobica sa niskom aktivnošću PPO-a. Postojala je i kontrolna grupa koja je umesto smutija konzumirala kapsule flavonola u kombinaciji sa kravljim mlekom.
Analiza uzoraka krvi i urina uzetih od učesnika nakon konzumiranja smutija i kapsula pokazala je jasnu razliku u koncentraciji flavonola u telima testiranih. Oni koji su konzumirali smuti od banane imali su 84 procenta niže nivoe flavonola u poređenju sa kontrolnom grupom i grupom koja je pila smuti od bobica.
"Bili smo veoma iznenađeni rezultatom da dodavanje jedne banane toliko smanjuje nivo flavanola u smutiju i količinu koju telo apsorbuje", kaže Otaviani. "Ovo pokazuje kako priprema i kombinacija namirnica mogu uticati na apsorpciju komponenti hrane."
Otaviani napominje da je banana zdravo voće puno vitamina, vlakana i hranljivih materija koje ne bi trebalo da izbacite iz svoje ishrane. Međutim, ako želite da u potpunosti iskoristite efekte flavonola, trebalo bi da kombinujete voće bogato flavonolima kao što su bobice, jabuke, kruške ili grožđe sa ananasom, pomorandžmaa, mangom ili jogurtom.