Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Žene koje se bave određenim zanimanjima su u većem riziku da dobiju rak jajnika? U jednom slučaju on raste na 85 odsto

Iako naučnici pozivaju na oprez i tvrde da se moraju odraditi dodatna istraživanja, prvi podaci ukazuju da su u najvećem riziku žene koje dolaze u kontakt sa brojnim "agensima".

 Žene zanimanja i rak jajnika_2162452661.jpg Izvor: Shutterstock

Frizerke, kozmetičarke i žene koje se bave računovodstvom mogle bi biti pod većim rizikom od razvoja raka jajnika, sugerišu rezultati nove studije.

Veći rizik nosi i rad u prodaji, maloprodaji, šivenju ili prepravci odeće i građevinarstvu, pokazuju rezultati istraživanja objavljeni u stručnom časopisu Occupational and Environmental Medicine.

Međutim, autori studije naglašavaju da su zaključci preliminarni i pozvali kolege da dodatno ispitaju vezu između rizika od raka jajnika i različitih zanimanja.

Istraživači, predvođeni akademicima sa Univerziteta u Montrealu, u Kanadi, doveli su u vezu zanimanja sa rizikom od razvoja raka jajnika nakon što su proučili podatke o 491 Kanađanke sa dijagnostikovanim rakom jajnika i uporedili ih sa 897 žena bez bolesti.

Takođe su uporedili ove podatke sa kanadskom matricom izloženosti toksičnim materijama na radnom mestu kako bi ispitali potencijalnu opasnost na radnom mestu - na primer, da li postoji veća verovatnoća da će doći u kontakt sa određenom hemikalijom dok su na poslu.

Nakon što su uzeli u obzir potencijalne faktore rizika, otkrili su da neki poslovi mogu imati veze sa povećanim rizikom od bolesti. Kod onih koje su radile kao frizerke ili kozmetičarke uočen je trostruko veći rizik.

Takođe, žene koje su u računovodstvu provele punu deceniju imale su dvostruko veće šanse da obole, dok je kod radnica građevinske struke verovatnoća skoro tri puta veća. Kod prodavačica rizik od pojave raka jajnika veći je 45 odsto. Taj postotak raste na čak 85 odsto kod onih koje šiju, kroje ili prepravljaju odeću.

Identifikacija rizičnih supstanci i materijala

Istraživači kažu da su one žene za koje je utvrđeno da imaju povećani rizik od raka jajnika, takođe veća verovatnoća da su izložene brojnim "agensima" uključujući kozmetički talk, amonijak, vodonik peroksid, razne vrste praha za kosu, sintetička vlakna, poliesterska vlakna, organske boje, pigmente i izbeljivače.

"Potrebna su dalja istraživanja zasnovana na posmatranju većeg uzorka kako bi se procenile moguće opasnosti za radnice i zanimanja koja obično obavljaju žene", navode autori studije.

Stručnjaci iz Nacionalnog instituta za rak u Merilendu, u SAD, koji nisu učestvovali u opisanom istraživanju, ističu da su žene nedovoljno zastupljene u istraživanjima koja dovode u vezu rak i različita zanimanja.

"Isključujući žene, propuštamo priliku da identifikujemo faktore rizika za karcinome specifične za žene, da procenimo da li se javljaju razlike u riziku specifične za pol i da proučimo izloženost koja se javlja kod zanimanja kojima se bave prvenstveno žene", ukazala je grupa američkih stručnjaka.

Izvor: RTS

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

01:42
CRNA STATISTIKA! Od raka jajnika svakog dana od TRI OBOLELE ŽENE- JEDNA UMRE! Očekuje se nagli porast obolelih nakon PANDEMIJE
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka