Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dnevne dremke doprinose boljem zdravlju vašeg mozga, ali postoji jedna začkoljica - one ne smeju biti preduge

Evo koliko je dnevnog sna potrebno, da bi vaš mozak ostao zdrav.

 Dnevna dremka_1664666566.jpg Izvor: Shutterstock

Iako se smatra da duže dnevne dremke mogu poremetiti san noću, istraživači sa Londonskog univerzitetskog koledža i Republičkog univerziteta u Urugvaju su uspeli da utvrde da one kraće mogu uticati na povećanje volumena mozga. Dalje, ovo bi značilo da postoji način na koji možmo da usporimo njegovo starenje i poboljšamo njegovo zdravlje, a da ne poremetimo kvalitet sna i na kraju krajeva zdrav način života. 

San je zaista važan

Još od najranijeg doba san je izuzetno važan, novorođenčad većinu svog vremena provode usnuli. Vremenom, san se skraćuje, volumen mozga sa godinama prirodno opada - a u većini slučajeva ljudi tek kad odu u penziju sebi opet "dozvoljavaju" dnevne dremke. 

Kako bi ispitali uticaj istih na mozak ljudi, naučnici su rešili da prikupe genetske, životne i zdravstvene informacije i navike 500.000 ljudi, starosti između 40 i 69 godina. 

Ispostavilo se da je spavanje preko dana povezao sa genetskim predispozicijama, ali i sa većim obimom mozga. Drugim rečima, ovo znači da mozak onih ispitanika koji dremaju tokom dana ima veći volumen i da su za 2,6 do 6,5 godina "mlađi" od njihovih vršnjaka koji to ne rade. 

"To bi mogao da bude kratak dnevni san... koji će pomoći u očuvanju volumena mozga i to je pozitivna stvar i potencijalna prevencija za razvoj demencije", rekla je dr Viktorija Garfild sa Londonskog univerzitetskog koledža i koautor rada. Uz napominu da on ne bi trebao da bude duži od 30 minuta dnevno. 

Ipak, naučnici se slažu da su potrebna dodatna ispitivanja kako bi se utvrdilo da li ovakve navike zaista mogu da spreče nastanak Alchajmerove ili neke druge neurodegenerativne bolesti. 

Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Sleep Health.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka