Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li mozak reaguje 'jače' ukoliko zvuci sreće dopiru iz određenog pravca? Da, a zna se i koji je u pitanju

Neoronačnici iz Švajcarske su otkrili da je naš mozak neobično pristrastan kada je precepcija glasova koji nam prijaju u pitanju.

 Baka I unuka_1811335183.jpg Izvor: Shutterstock

Za potrebe svojevrsnog istraživanja vezanog za zvukove, emocije i naš slušni aparat izabrano je 13 ispitanika koji su podvrgnuti testovima. Naime, oni su morali da slušaju ljudske vokalizacije sreće iz tri različita pravca - poput smeha, kako bi se ustanovilo koji deo mozga najviše reaguje na njih.

I ispostavilo se da se aktiviraju obe strane korteksa - bez obzira na pravac iz kog dolaze, s tim što je kod onih ispitanija kod koji su "došli" sa leve strane neurološka reakcija mnogo jača

"Ovo se ne dešava kada pozitivne vokalizacije dolaze s prednje ili desne strane", otkrila je neuronaučnik Sandra da Kosta sa Švajcarskog federalnog instituta za tehnologije u Lozani. I dodala kako je primećeno i da vokalizacije sa neutralnim ili negativnim značenjem nemaju takav uticaj na levu stranu.

Zašto se ovo dešava?

U evoluitivnom smislu percepcija zvukova je izuzetno korisna, jer je opstanak ljudi zavisio od toga iz kog pravca, kakvog inteziteta ili prirode - zvukovi dopiru. Do sada se najviše studija bavilo pitanjem reakcije na one koji dolaze otpozadi.

Međutim, sa novim otkrićem i pojačanom osetljivošću na zvuke sreće koji dolaze sa leve strane, naučnici će morati da se pozabave nekim novim pitanjima jer kako tvrde, njih je malo teže objasniti.

"Trenutno nije poznato kada se preferencija primarnog slušnog korteksa za pozitivne ljudske vokalizacije pojavljuje sa leve strane - tokom ljudskog razvoja, i da li je to jedinstvena ljudska karakteristika", objašnjavaju neuronačnici. Ali dodaju da je jedno sigurno, ukoliko želite nekome da šapućete lepe stvari i ostavite jači utisak na njega, onda to radite sa njegove leve strane. 

Studija je objavljena u Frontiers in Neuroscience.

Možda će vas interesvoati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka