Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pored kardiovaskularnih problema, izaziva i inflamatorne reakcije u našem telu: Na koji način so slabi naš imuni sistem?

Pored kardiovaskularnih problema, prekomerna upotreba soli može da oslabi i naš imunološki sistem.

 Prekomerna upotreba soli_2194883979.jpg Izvor: Shutterstock

Odavno je poznato da prekomeran unos soli u telo, može da naruši zdravlje čoveka. Vremenom može doći do visokog krvnog pritiska i povećanog rizika od moždanog udara, ali izgleda i do slabijeg imunološkog sistema. Naučnici su ovo prvi put otkrili 2021. godine, kada su istraživali funkcije ćelija čistača i uticaja prekomerne konzumacije soli na naše telo.

Nova studija koju su predvodili Dominik Miler iz Mak Delbruk Centra i Markus Кlajnevitfeld iz VIB Centra za istraživanje sada pokazuje da adaptivna imunološka odbrana, pod uticajem visokog nivoa soli u ćelijama - izaziva prekomerne inflamatorne reakcije u organizmu, slične onima koje su zabeležene kod autoimunih bolesti. 

Dolazi do promena u metabolizmu

Polazna tačka studije su bili rezultati prethodnih studija, koje su dokazale da ishrana sa previše soli slabi mitohondrije makrofaga i monocita, odnosno ćelije čistače imunog sistema kod pacijenata sa autoimunim bolestima i da one nakon toga više ne funkcionišu kako treba.

"Pitali smo se da li se slični problemi javljaju i kod zdravih ispitanika", kaže Miler.

Da bi pronašli odgovor na ovo pitanje, istraživači su pažljivo ispitali T ćelije koje čine suštinski deo adaptivnog imunog sistema. One su poznate i kao "imuna policija" jer drže pod kontrolom agresivne ćelije imunog sistema i njihov odgovor - jer ako one ne funkcionišu kako treba, može doći do inflamatornih reakcija i autoimunih bolesti.

Rezultati studije su pokazali da prekomerna potrošnja soli može pokrenuti slične procese i kod zdravih osoba, zbog povećane koncentracije natrijum jona unutar ćelija, koje sprečavaju pravilno funkcionisanje mitohondrija. Rezultat su disfunkcionalne T ćelije više ne mogu da ispunjavaju svoje zadatke u imunološkom sistemu. Takođe, istraživači sumnjaju da povećani nivoi soli u telu mogu potencijalno doprineti disfunkciji T ćelija kod pacijenata sa različitim bolestima.

"Pošto one takođe igraju bitnu ulogu u bolestima kao što su rak ili kardiovaskularne bolesti, razjašnjavanje efekata prekomerne upotrebe soli mogao bi da razjasni promenu funkcije T ćelija kod različitih bolesti", kaže Кlajnevitfeld. Međutim, potrebne su dodatne studije da bi se razumele potencijalne veze.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka