Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Higijenska hipoteza: Koji kućni ljubimci smanjuju šansu za razvoj nekih alergija na hranu kod dece?

Rezultati ovog istraživanja su dobijeni na osnovu upitinika u kom su učestovali roditelji preko 66.000 mališana.

 Dete se igra sa psom_1177804624.jpg Izvor: Shutterstock

Tim naučnika sa Medicinskog univerziteta Fukušima u Japanu je želeo da otkrije da li hipoteza o ranom izlaganju alergenima - u ovom slučaju kućnim ljubicima kao što su pas, mačka, hrčak, kornjača ili ptice - utiču na razvoj alergija na hranu i u kojoj meri. 

"Higijenska hipoteza sugeriše da je izlaganje kućnim ljubimcima efikasan način da se smanji šansa za razvoj alergija, a neke studije su već sugerisale o korisnim efektima izlaganja psima tokom razvoja fetusa ili ranog detinjstva i manjoj šansi za natanak neke od alergija na hranu", objavili su istraživači u svom radu.

Da li je higijenska hipoteza tačna?

Proučavanjem informacija dobijenih od roditelja preko 66.000 maličana naučnici su došli do zaključka da deca izložena psima i mačkama u zatvorenom prostoru imaju za 22 posto manje šanse da razviju neku od alergija na hranu, uključujući jaja, mleko, orašaste plodove, pšenicu i soju.

Međutim, ono što nisu mogli jasno da definišu jeste, da li se ovo odnosi i na pse koji žive napolju. S druge strane, kod dece sa hrčkom kao kućnim ljubimcem je primećeno da imaju veće šanse za razvijanje alergije na orašaste plodove. 

Za kraj oni napominju da ova studija nije dovoljna da bi se utvrdio uzrok, iako je njihovo mišljenje da izlaganje kućnim ljubimcima utiče na crevnu floru mališana, ali najverovatnije da ih štiti od atopijskog dermatitisa. Međutim, da bi se to definitivno i potvrdile ove teze potrebne su veće i detaljnije studije.

Istraživanje je objavljeno u PLOS ONE.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka