Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Recept star 1.000 godina: Kakvo dejstvo na čovekov mozak ima jedna biljka koja se koristi za spemanje ajahuaske?

Ajahuaska, napitak koji već decenijama izaziva kontroverze, još jednom je postao predmet proučavanja naučnika. Evo šta su ovaj put otkrili o psihodeličnom dejstvu biljke koja se dodaje u njega.

 Ajahuaska.jpg Izvor: Shutterstock

Svi oni koji su konzumirali ajahuaskusu opisivali ovo iskustvo kao intezivno i praćeno snažnim halucinacijama ili susretima sa bićima iz drugih dimenzija, nakon čega su došli do spoznaja koje su im promenile poglede na život. Dovoljno da se naučnici zainteresuju i ispitaju na koji način psihodelična jedinjenja iz napitka utiču na ljudski mozak, u ovom slučaju na dimetiltriptamin iz biljke Psychotria viridis, tj. čakrune. 

"Ljudi opisuju kako napuštaju ovaj svet i sele se u drugi koji je neverovatno impresivan i bogato složen, ponekad naseljen drugim bićima za koja smatraju da bi mogla imati posebnu moć nad njima, poput bogova." objašnjava profesor neurologije i psihijatrije na Кalifornijskom univerzitetu u San Francisku, Robin Кarhart-Haris. 

Koristi se već 1.000 godina

Arheološka iskoapvanja u Boliviji od pre par godina su potvrdila da se ovaj napitak koristio najmanje hiljadu godina. I to tako što je pravljen kuvanjem listova Banisteriopsis caapiPsychotria viridis, dok samo ime govori da su ga konzumirali stanovnici Anda, jer na jeziku kečua -aia, znači duša predaka, a -vasca, konopac. 

Za potrebe svoje studije, Kris Timerman sa Imperijal koledža u Londonu i njegove kolege su ispitali 20 dobrovoljaca. Oni su prilikom nekoliko poseta laboratoriji primili injekciju sa 20mg DMT-a ili sa placebom, nakon čega su pregledani uz pomoć elektroencefalografije i funkcionalne magnetne razonance i ispitani o intezitetu iskustva. 

Rezultati su pokazali da se nakon konzumacije ajahuaske, organizacija mozga menja dok njegova aktivnost postaje nepredvidiva, a povezanost između različitih regiona veća. Ono što je posebno uočljivo, jeste da se veze inteziviraju između regiona koji su zaduženi za maštu.

Pored toga, otkriveno je i da dejstvo ovih psihodeličkih supstanci u ranim fazama kliničkog ispitivanja daju obećavajuće rezultate kada je lečenje depresije u kombinaciji sa psihoterapijom u pitanju. 

"DMT ima kratko dejstvo, tako da je veoma pogodan alat u poređenju sa psilocibinom - aktivnim sastojkom u magičnim pečurkama, i LSD-om koji može da traje 6 do 10 sati", rekao je Timerman.

Rezultati studije su objavljeni u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences. 

Možda će vas ineteresovti i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka