Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zablude i istine o vitaminu C: U kojima namirnicama ga najviše ima?

Tokom sezona prehlada i gripa, vitamin C se često spominje kao pomoćnik u sprečavanju simptoma. Ipak, da li su ove tvrdnje istina i koliko nam pomažu suplementi?

 Vitamin C_1676793745.jpg Izvor: Shutterstock

Iako ne može preko noći da nas izleči od prehlade, vitamin C je neophodan za poboljšanje apsorpcije gvožđa. Smatra se i antioksidantom koji štiti ćelije od oštećenja izazvanog slobodnim radikalima, ali i neophodnim prilikom formiranja kolagena. 

Novije studije su takođe dokazale da može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti i da prevenira visok krvni pritisak. Osim toga, on može poboljšati zdravlje naše kože i smanjiti znake starenja, ili pomoći u sprečavanju makularne degeneracije, bolesti oka povezane sa starenjem koja može dovesti do gubitka vida.

Gde ima najviše vitamina C?

  • Kivi, sadrži oko 93 mg vitamina C na 100 grama.
  • Crvena paprika, sadrži oko 128 mg vitamina C na 100 grama.
  • Jagode, sadrže oko 58 mg vitamina C na 100 grama.
  • Narandže, sadrže oko 53 mg vitamina C na 100 grama.
  • Brokoli, sadrži oko 89 mg vitamina C na 100 grama.
  • Ananas, sadrži oko 47 mg vitamina C na 100 grama.
  • Limun, sadrži oko 53 mg vitamina C na 100 grama.
  • Paradajz, sadrži oko 14 mg vitamina C na 100 grama.

Važno je znati da količina vitamina C u hrani može da varira u zavisnosti od toga kako se priprema, čuva i obrađuje. Pošto je ovaj vitamin rastvorljiv u vodi, kuvanje na pari predstavlja dobru opciju za obradu namirnica koje ga sadrže u većoj količini. 

Takođe, da bi se zadržala najveća količina hranljivih materija pri kuvanju, preporučuje se kratkotrajno kuvanje i sa manje tečnosti. Konkretno, mikrotalasna pećnica je odlična opcija zbog svoje brzine i efikasnosti, predlaže studija objavljena u Journal of Food Science.

Da li imamo neke koristi od suplemenata?

Uzimanje vitamina C u vidu suplemenata ne utiče preterano na naše zdravlje, jer mi izlučujemo taj višak. S druge strane, koncentracije koje su nam potrebne na dnevnom nivou su izuzetno male - jabuka srednje veličine sadrži oko 8,4 mg vitamina C, što predstavlja oko 9 odsto preporučene dnevne doze vitamina C, kada je odrasla osoba u pitanju.

Dakle, ako ne postoji medicinski problem koji sprečava pravilnu apsorpciju, normalnom ishranom unosimo minimalnu neophodnu količinu vitamina C. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka